Sprema li Kim paljbu na američko ostrvo?

Joining forcesSeverna Koreja se priprema za novo lansiranje balističke rakete pre zajedničkih pomorskih manevara Južne Koreje i SAD koji počinju tokom ove nedelje.

Kako su preneli južnokorejski mediji, Pjongjang sprema „raketnu paljbu“ na Guam i drži „prste bliže okidaču“.

Pjongjang manevre SAD i Južne Koreje smatra provokacijom i mogao bi pripremiti odgovor.

Prema navodima lista Dong-A ilbo, satelitske fotografije pokazuju transport balističkih raketa na lanserima iz hangara oko Pjongjanga i u tom području.

Vašington i Seul sumnjaju da se priprema lansiranje projektila koji bi mogli da pogode američku teritoriju, piše taj list.

To bi mogle biti interkontinentalne rakete Hvasong-14, koje mogu da pogode Aljasku, ili Hvasong-12, kojim Pjongjang preti američkoj pacifičkoj teritoriji Guam, ali i nova raketa Hvasong-13, potencijalno sposobna da dosegne zapadnu obalu SAD.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je odbilo da komentariše.

Pomorske manevre će predvoditi američki nosač aviona, a oni će trajati od 16. do 26. oktobra u Japanskom moru i Žutom moru.

Velike vežbe SAD i Seula

Američka vojska prethodnih dana pokazuje snagu u regionu. Juče je nuklearna podmornica „Mičigen“ stigla u južnokorejsku luku Busan, nekoliko dana pošto je otišla podmornica „Tuson“.

SAD i Južna Koreja izvešće velike pomorske vojne vežbe sledeće nedelje, saopštila je danas američka mornarica. Kako navodi AFP, te vežbe će biti najnovija demonstracija sile kao odgovor na raketne i nuklearne testove Severne Koreje.

Tenzije zbog programa naoružanja Severne Koreje porasle su u poslednjim mesecima, nakon što je Pjongjang izveo svoj šesti i najsnažniji nuklearni test kao odgovor na veliki set sankcija SAD.

Od tada su, navodi se, SAD pojačale vojne vežbe sa Južnom Korejom i Japanom, njenim najbližim saradnicima u tom regionu.

Kako se navodi u saopštenju američke sedme flote, ratni brod i nosač aviona „Ronald Regan“ i dva američka razarača učestvovaće u vežbi zajedno sa brodovima južnokorejske mornarice.

Vežba, koja će biti održana od 16. do 26. oktobra u Japanskom i Žutom moru, promovisaće „komunikaciju, interoperabilnost i partnerstvo“, dodaje se u saopštenju.

Ovaj potez će, kako ocenjuje agencija, najverovatnije izazvati negodovanje Pjongjanga koji je već upozorio na posledice bilo kakvih udruženih vežbi.

„Ukoliko američki imperijalisti i južnokorejske marionete podstaknu nuklearni rat agresijom protiv nas, to će samo ubrzati njihovu propast“, saopštila je državna agencija Severne Koreje KCNA.

Izvor: AGENCIJE