Pronađena poruka u boci koja je plutala čak 109 godina

NA_VODI_boca03Kada je penzionisana nemačka poštanska službenica Marianne Winkler ove godine tokom šetnje na plaži ostrva Amruna (Nemačka) pronašala bocu s porukom, nije ni slutila koliko je stara.

S obzirom na to da Marianna i njen muž Horst bocu nisu mogli otvoriti, razbili su je i pronašli čitljivu poruku na engleskom, nemačkom i holandskom jeziku.

Na njoj je pisalo: vratite ovu poruku udruzi Marine Biological Association u engleskom Plymouthu, napišite gde ste je našli i dobićete za nagradu 1 šiling.

Winklerovi su odmah kontaktirali Engleze, odakle su saznali kako je njihov nekadašnji predsednik George Parker Bidder ispitivao tok morskih struja i u razdoblju između 1904. i 1906. poslao ukupno 1020 poruka.

Boca je prema informacijama Engleza bačena u more pre 109 godina, a obećanje je ispunjeno – Winklerovi su dobili 1 stari šiling, ali isto tako očekuju da će ući u Guinnessovu knjigu rekorda kao pronalazači najstarije poruke u boci na svetu. Dosadašnji rekord držao je Nemac Konrad Fischer koji je 2014. kod Kiela našao bocu s porukom staru 101 godinu.

Izvor: AGENCIJE