Ministar odbrane Crne Gore potvrdio da se pregovara sa Hrvatskom oko statusa broda „Jadrana“

NA_VODI_brod_jadran01Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković potvrdio je u utorak da se sa Hrvatskom pregovara oko konačnog rešenja statusa školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“.

On je potvrdio informaciju da je pre desetak dana dobio pismo hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića koje se tiče „Jadrana“, ali nije bio spreman da detaljno iznosi njegovu sadržinu.

„Nemamo bilo što da krijemo. Nova hrvatska Vlada je iskazala interes za školski brod „Jadran“. Naravno, mi imamo naše argumente da je brod crnogorski shodno Ustavnoj povelji državne zajednice SCG.

Ono što sigurno, ne želimo i nećemo dozvoliti da ovaj brod bude tačka sporenja između dve države koje su prijateljske i koje žele da zajedno grade evroatlantsku i evropsku budućnost. Postoje razna rešenja o kojima sada ne bih govorio – naravno, prvo ćemo to izložiti našim kolegama iz Hrvatske, a onda ćemo videti da li postoji i mogućnost dogovora oko toga i potom obavestiti javnost“ – kazao je Bošković, prilikom razgovarao sa najboljim učenicima više srednjih škola iz Crne Gore na brodu „Jadran“ za koje je Ministarstvo odbrane povodom Dana VCG 7. oktobra, organizovalo plovidbu na tom brodu po zalivu Boke Kotorske.

Jedrenjak „Jadran“, 83 godine stari oldtajmer izgrađen je 1933. u Nemačkoj za tadašnju Kraljevsku mornaricu Jugoslavije i finansiran najvećim delom sredstvima iz budžeta Ministarstva Vojske i Mornarice, dok je samo oko osminu njegove ukupne cene iz donacija građana širom Kraljevine Jugoslavije, sakupila pomorsko-propagandna organizacija „Jadranska straža“ sa sedištem u Splitu.

„Jadranu“ je Tivat bio prva luka u domovini u koju je novi brod uplovio 16. jula 1933. a u tivatskom Arsenalu brod je narednih decenija obavio sve velike i značajne remonte. „Jadran“ je 1991. bio u sastavu Odreda školskih brodova JRM sa bazom u ratnoj luci Lora u Splitu, ali ga je raspad SFRJ zatekao na remontu u Tivtu, gde je ostao i do danas.

Hrvatska traži da joj se brod vrati, pozivajući se na pravila o sukcesiji imovine SFRJ koja podrazumevaju da države bivše članice, zadržavaju nepokretnu i pokretnu imovinu JNA koja je formacijski bila na njihovoj teritoriji u momentu raspada države.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičevič nedavno je na proslavi dana Hrvatske Ratne mornaice u Splitu, prvi put javno govorio o „povratku „Jadrana“ u Hrvatsku“. On je tada rekao da je uputio pismo crnogorskom kolegi Boškoviću i da je „uvjeren u dogovor na obostrano zadovoljstvo“.

Izvor: BOKA NEWS