Kanal u Krnjači ugrožava zdravlje ljudi na levoj obali Dunava

NA_VODI_kanal_borca02Kanal koji decenijama teče palilulskim naseljem Kotež, odavno pretvoren u deponiju i veštački kanalizacioni odvod, biće očišćen ove jeseni. Prema obećanjima nadležnih iz Opštine Palilula, čišćenje počinje u sledećih mesec dana.

Kanal je poslednji put uređivan pre šest meseci, ali posao nije završen, samo polovično. Oseća se intenzivan smrad, a duž cele obale se u kanal baca smeće. Nivo vode je porastao zbog zagušenja cevi kod Zrenjaninskog puta.

Mnogobrojni odvodi duž celog Partizanskog bloka u Krnjači kojima se slivaju fekalije iz stambenih objekata vode pravo u Kalovitu već zakrčenu otpadom. Efekat je užasan.

- Tužiću „Gradsku čistoću“ koja ne odnosi otpad odavde – kaže za „Novosti“ Kosta Veličković. – Njihovi radnici strahuju da mašinama pokupe smeće kako ne bi oštetili odvodne cevi koje su nelegalno povezane sa kanalom.

Sad je, ipak, mnogo bolje nego leti, kažu građani ovog dela Palilule. Kad su napolju visoke temperature isparava smrad iz kanala i sa obale, ulazi u zidove porodičnih kuća i stanova. Dvorište kuće Šunderić Žagar naslonjeno je na kanal, zbog kog je, u vreme poplava, bio ugrožen čak i njihov opstanak u kući. Mostić koji spaja njihovo dvorište i ulicu je oštećen, a dvorište je obloženo šibljem i otpadom.

- Sami smo nakon poplava napravili nasip, iz predostrožnosti, a Opština nam nije ni za vreme poplava, a ni posle njih, pomogla ni na jedan način. Smrad je nepodnošljiv, zvali smo mnogo puta da tražimo pomoć, ali svaki put se uprava oglušila o naše molbe – ističe Anica Šunderić Žagar.

Nakon odobrenja iz preduzeća „Beograd vode“, koje je nadležno za ovaj kanal, Opština Palilula dodeliće ovaj posao izvođačima čim pristignu finansijska sredstva. Ovaj slučaj nije ranije rešavan zato što nije bio u nadležnosti lokalne samouprave.

 

NEKADA RAJ ZA PECAROŠE

STAROSEDEOCI Krnjače tvrde da se sećaju vremena kada se u Kaloviti redovno pecalo i kada je tekla čista voda. Ističu da najveći problem trenutno predstavljaju loše navike ljudi, kao i da će Kalovita morati da se čisti sve dok se među ljudima ne probudi solidarnost i osećaj za važnost čiste životne sredine.

Izvor: NOVOSTI ONLINE