Carinici zaustavili misteriozni brod, a zatim su u njemu našli hiljade severnokorejskih raketa

NA_VODI_brod01U avgusta je preneta poruka iz Vašingtona u Kairo, sa upozorenjem o misterioznom plovilu koje se kreće ka Sueckom kanalu.

Teretni brod „Đie Šun“ imao je kambodžanska obeležja, ali je u stvari isplovio iz Severne Koreje. Posada je severnokorejska, a nepoznati tovar je prekriven rudom gvožđa, pisalo je u poruci, naveo je „Vašington post“.

Carinici su sačekali da brod uplovi u egipatske vode, potom okružili teretnjak i ispod gvozdenih kanti otkrili više od 30.000 raketnih bacača. Kako je kasnije navedeno u izveštaju Ujedinjenih nacija, ovo je najveća zaplena municije u istoriji sankcija protiv Severne Koreje.

Kome su, međutim, rakete bile namenjene? Tajna je otrkivena nakon više meseci i predstavljala je najveće iznenađenje – kupci su bili sami Egipćani.

Istragom UN otkriven je kompleksni dogovor kojim su egipatski biznismeni naručili severnokorejske rakete vredne više miliona dolara za egipatsku vojsku, trudeći se da ova transakcija prođe neprimećeno, preneo je “Vašington post” navode američkih zvaničnika i zapadnih diplomata upoznatih sa istragom.

- Brod je bio u očajnom stanju – rekao je jedan diplomata.
– Ovo je bilo putovanje u jednom pravcu, verovatno bi ga nakon istovara bacilli u staro gvožđe – dodao je on.

Brod je isplovio iz severnokorejske luke Haeđu 23. jula 2016, sa 23 člana posade, uključujući kapetana i jednog političara koji je obezbeđivao discipline Komunističke partije na brodu. “Đie Šun” je bio registrovan u Kambodži, dakle imao je kambodžansku zastavu, a kao lokacija isplovljavanja navedena je luka Pnom Pen.

Kad su egipatski carinici krenuli u pretragu broda, dugog 90 metara, prvo su naišli na lažni teret – 2.300 tona limonita, rude gvožđa. Kopajući dublje inspektori su otkrili drvene kovčege, a u njima ilegalni sadržaj, za koji je posada broda isprva tvrdila da su podvodne pumpe. Carinici su otkrili više od 24.000 raketnih bacača i delove za još 6.000.

Incident, čiji mnogi detalji nikada nisu objavljeni u javnosti, izazvao je poslednje u nizu žalbe SAD na egipatske napore da dođu u posed zabranjene vojne opreme iz Pjongjanga, rekli su ti zvaničnici.

Ovo je takođe bacilo malo svetla na globalnu trgovinu oružjem, koja je postala značajni finansijski faktor za severnokorejskog lidera Kima Džong Una, dodaje “Vašington post”.

Egipatska ambasada u Vašingtonu istakla je da sarađuje sa zvaničnicima UN u pronalasku i uništavanju švercovane robe.

- Egipat će nastaviti da poštuje sve rezolucije Saveta bezbednosti i uvek biti u skladu sa tim rezolucijama koje ograničavaju vojne nabavke iz Severne Koreje – navodi se u saopštenju.

Američki zvaničnici su, međutim, potvrdili da je do otkrića raketa došlo tek kad su njihovi agneti primetili teretni brod i diplomatskim kanalima obavestili o tome egipatske vlasti, što ih je primoralo na akciju, rekli su neimenovani američki zvaničnici i diplomate na sastanku.

Oni su dodali da je “Đie Šun” jedan u nizu tajnih dogovora zbog kojih je administracija američkog predsednika Donalda Trampa zamrzla ili odložila skoro 300 miliona dolara vrednu vojnu pomoć Egiptu tokom leta.

Da li je Severna Koreja ikad isplaćena za raketnu isporuku, čija je vrednost procenjena na 23 miliona dolara, nije poznato, ali ovaj slučaj ilustruje izazove sa kojima se suočavaju svetski lideri koji žele da ekonomskim pritiscima utiču na ponašanje ove azijske zemlje.

Uprkos sankcijama SAD i njenih saveznika, Kim Džong Un i dalje ubire profit od prodaje oružja i vojne opreme nizu klijenata, uključujući Iran, Mjanmar, Kubu, Siriju, Eritreju i najmanje dve terorističke grupe, kao i ključnom američkom savezniku kao što je Egipat, ukazuje “Vašington post”.

Izvor: WASHINGTON POST