Zaplovio najveći nuklearni ledolomac na svetu (VIDEO)

NA_VODI_ledolomac01Rusija povećava svoje prisustvo na Arktiku i pokreće novi nuklearni ledolomac „Sibir“, prenosi list „Dejli miror“. Brod je predviđen za transport gasa preko Severnog mora kroz ledeno polje debljine do tri metra, kao i za spasilačke operacije.

Britanski list navodi da je Rusija jedina zemlja koja poseduje flotu nuklearnih ledolomaca, i da sada njeni brodovi mogu da tokom cele godine plove duž Severnog morskog puta.

Jedan od tri broda koji će postati najveći i najmocćniji ledolomci na svetu pušten je u vodu u Baltičkom brodogradilištu u Sankt Peterburgu.

„Dejli miror“ navodi da Rusija nastoji da razvije Arktik, jer ovaj region poseduje mineralna bogatstva i ima strateški značaj.

U aprilu je Ministarstvo odbrane Rusije počelo da izvodi virtuelne ekskurzije po „Arktičkoj detelini“ — vojnoj bazi u kojoj vojnici treniraju tokom cele godine na temperaturi ispod nule.

Rusija gradi novu seriju nuklearnih ledolomaca, što predstavlja deo glavnih vojnih i trgovinskih planova usmerenih na jačanje uticaja zemlje na krajnjem severu.

Rusija je jedina zemlja sa flotom nuklearnih ledolomaca koji se upotrebljavaju za obezbeđivanje plovidbe, napominje „Dejli miror“.

„Približavamo se vremenu kada ćemo, možda, ostvariti najneverovatniji san svih ruskih mornara — da koristimo Severni morski put tokom cele godine“, izjavio je generalni direktor kompanije „Rosatom“ Aleksandar Lihačov. „Sa ekonomskog stanovišta, ovo je i profitabilno i razumno i može da pruži Rusiji dodatno iskustvo kako bi povećala teretni saobraćaj Sueckog kanala. To su veliki novci.“

„To znači da će se godišnja plovidba duž Severnog morskog puta odvijati bukvalno od sutra“, rekao je Aleksej Rahmanov, predsednik „Ujedinjene brodogradilišne korporacije“. „To znači da će Rusija dosledno ispunjavati svoje obaveze prema stranim kupcima za isporuku ugljovodonika i specijalnog strateškog tereta po kojima je Rusija poznata“.

 

Izvor: SPUTNIK NEWS