Ubijeno 177 kitova

NA_VODI_japan_kitovi01Japan je danas saopštio, da je ubio 177 kitova u godišnjem lovu nedaleko od svoje severoistočne obale, što je izazvalo bes aktivista za zaštitu životinja.

Tri broda isplovila su iz luke u junu i vratila se sa 177 kitova, a taj broj bio je određen unapred, objavila je državna agencija za ribolov.

Japan je potpisnik moratorijuma na lov u organizaciji Međunarodne komisije za kitove, ali koristi „rupe u zakonu“ koje omogućavaju da kitovi budu ubijeni u naučne svrhe.

Ovakve studije su „neophodne da bi se utvrdio tačan nivo održivog ulova dok se vrše pripreme za obnavljanje komercijalnog lova“, rekao je zvaničnik japanske agencije Kohei Ito.

Norveška i Island su jedine države u svetu koje odobravaju komercijalni lov na kitove.

Tokio tvrdi da pokušava da dokaže da je populacija kitova dovoljno velika da je moguće obnavljanje komercijalnog lova radi dobijanja tradicionalnog izvora hrane.

Potražnja za mesom kitova opala je značajno među Japancima u poslednjih nekoliko godina, pa se postavlja pitanje da li je ekonomski lov opravdan.

Međunarodni pritisak na Japan da obustavi lov na kitove samo je postigao da japanski konzervativci i političari budu odlučniji da ga nastave.

Međunarodni sud pravde je 2014. godine naredio Tokiju da obustavi redovni lov u vodama Antarktika, s napomenom da taj projekat ne ispunjava konvencionane naučne standarde.

Izvor: AGENCIJE