Trivan i Fabrici o pomoći EU Srbiji u zaštiti životne sredine

NA_VODI_goran_trivanSrbiji predstoji detaljna analiza stanja zaštite životne sredine i sprovedenih projekta, posle čega će biti pripremljena pregovarača pozicija za Poglavlje 27, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan tokom susreta sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem.

Fabrici je rekao da Srbija, kao partner Evropske unije, može da očekuje svu pomoć u cilju poboljšanja stanja životne okoline saopštilo je Ministarstvo. „Delegacija EU u Srbiji će vam pružiti punu podršku u podizanju kapaciteta Ministarstva i promociji ciljeva zaštite životne sredine“, naglasio je ambasador Fabrici.

Trivan je kao prioritetne oblasti izdvojio prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje komunalnim otpadom, remedijaciju zemljišta i borbu protiv klimatskih promena, za šta je kao najbolji, najjeftiniji i najkvalitetniji metod naveo pošumljavanje.

„Puno ćemo truda uložiti u zaštitu prirode i ublažavanje klimatskih promena, a metod koji ćemo koristiti jeste pošumljavanje“, istakao je Trivan.

Ministar je podvukao da će veća pažnja biti posvećena saradnji sa nevladinim sektorom i informisanju građana o zaštiti životne sredine.

Sagovornici su se složili da treba jačati kapacitete lokalnih vlasti, pogotovo za izradu projekata zaštite životne sredine. „Jedinice lokalne samouprave moraju planirati sredstva za zaštitu životne sredine u svojim budžetima za sledeću godinu“, rekao je Trivan.

Izvor: BETA