RHMZ postao članica ESSL-a

NA_VODI_nevreme01Republički hidrometeorološki zavod je početkom jula ove godine postao članica Evropske laboratorije za opasne oluje (European Severe Storm Laboratory – ESSL) i potpisao Sporazum o partnerstvu za Evropsku bazu podataka o vremenskim nepogodama.

Evropska laboratorija za opasne oluje (ESSL) je 2002. godine počela sa radom kao neformalna mreža evropskih naučnika, da bi 2006. godine postala neprofitno registrovano udruženje sa sedištem u Veslingu, Nemačka. Svrha ESSL-a je unapređenje meteorologije i srodnih nauka u oblasti istraživanja opasnih oluja i ekstremnih vremenskih prilika na evropskom nivou; operativno održavanje rada i proširenje Evropske baze podataka o opasnim vremenskim nepogodama, kao i podrška ili organizacija evropskih konferencija o opasnim olujama.

Članstvo RHMZ-a u Evropskoj laboratoriji za opasne oluje znači unapređenje funkcionisanja hidrometeorološkog sistema rane najave, kao i veća dostupnost obuka i treninga u oblasti prognoziranja olujno-grmljavinskih nepogoda. Pouzdani podaci o opasnim olujama koji pogađaju teritoriju Republike Srbije su jedan od važnijih izvora informacija za prognostičke i dijagnostičke potrebe. Ovi podaci pomažu meteorolozima da analiziraju ekstremne vremenske događaje, kako bi unapredili i povećali sposobnost prognoziranja i blagovremenog izdavanja upozorenja na opasne meteorološke pojave, kao što su pojava grada, olujnog vetra, grmljavine i jakih pljuskova. Na taj način će hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja, kao značajan deo aktivnosti RHMZ-a doprineti smanjenju šteta i zaštiti ljudskih života. Informacije o opasnom vremenu u vezi sa olujno-grmljavinskim nepogodama su značajne za sve sektore koji zavise od vremena kao što su poljoprivreda, vazdušni saobraćaj, plovidba, drumski saobraćaj, građevinarstvo.

U prethodnom periodu RHMZ je postao punopravna članica Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena – ECMWF i Mreže nacionalnih meteoroloških službi Evropske unije – EUMETNET, kao i pridružena članica Evropske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita – EUMETSAT, čime je značajno unapredio svoj rad, a učlanjenje u Evropsku laboratoriju za opasne oluje predstavlja dodatan doprinos ispunjenju strateških ciljeva Zavoda kao nacionalne hidrometeorološke službe Republike Srbije.

Portal NA VODI