Pronađeno više desetina savršeno očuvanih antičkih brodova (VIDEO)

NA_VODI_anticki_brodovi01Otkriveno je ukupno 60 olupina starih 2.500 godina, uključujući galije iz rimskih, vizantskog i otomanskog carstva.

Otkriće se dogodilo zapravo slučajno, jer su podvodni roboti zapravo istraživali efekte klimatskih promena na bugarskoj obali. Budući da Crno more na dubinama od više stotina do više hiljada metara ne sadrži gotovo nikakvu svetlost ili kiseonik, jedva da išta na ovoj dubini može preživeti. Olupine su zbog toga ostale u izvrsnom stanju.

Istraživači kažu kako je njihovo otkriće „zaista bez premca“. Mnogi brodovi imaju oznake koje su poznate samo iz crteža ili pisanog opisa, ali do ovog trenutka ih nije bilo moguće opipati, odnosno videti uživo. Rezbarije u drvetu nekih brodova vekovima su ostale netaknute, a na jednom rimskom brodu je pronađen konopac u savršenom stanju.

Crnomorski pomorski arheološki projekat (Black Sea MAP), uključuje međunarodnu ekipu na čelu s Centrom za pomorsku arheologiju Univerziteta Sauthempton.

Predsednik Uprave Black Sea MAP-a Ed Parker, rekao je: „Neki od brodova koje smo otkrili, do ovog trenutka su se mogli videti samo na muralima i mozaicima. Pronašli smo jedan srednjovekovni trgovački brod gde su tornjevi na pramcu i krmi još uvek tamo. Kao da gledate brod u filmu, s užadima još uvek na palubi i rezbarijama u drvetu.“

Većina pronađenih posuda stara je oko 1.300 godina, a najstarija datira iz četvrtog veka pre nove ere. Istraživački timovi čuvaju mnoge detalje i mesta olupina kako bi se osiguralo da ostanu neometani.

 

Izvor: AGENCIJE