Ovo morsko stvorenje deluje simpatično, ali ubija za sekund

NA_VODI_portugalska_krstarica01Misteriozna stvorenja opasna po život ljudi, izbacilo je more na britanske obale, zbog čega su spasioci izdali upozorenja svim građanima.

Grupa „Portugalskih krstarica“ ili fizalija (lat. Physalia physalis), koje mogu da nanesu bolne a ponekad i fatalne ubode, uplovili su u vode Velike Britanije, a čuvari su izdali upozorenje posebno džogerima i šetačima pasa na plaži.

Nedaleko od obale Korniš uočen je neočekivano veliki broj ovih stvorenja. Više od 140 ovih organizama sa pipcima viđeno je za poslednja tri dana, što je daleko više nego ranijih godina, kada nije viđeno više od 40 za celu sezonu, a prošle godine viđena su samo tri.

„Krstarice“ zapravo nisu meduze kako većina ljudi misli, već plutajuće kolonije. Spada u jedne od najotrovnijih životinja na svetu. Njihovi dugi pipci mogu da izazovu bolne ubode, često i sa smrtnim ishodom.

- Nedavni vetrovi su ih iz Atlantika doneli u naše vode. Zbog toga što igledaju kao sjajni baloni sa plavim trakama, deci mogu da budu fascinantni. Ako posetite zapadne obale ovih nedelja, treba da znate kako izgledaju ove životinje i da nikako ne treba da ih uzimate u ruke – rekao je okeanograf, doktor Piter Ričardson.

Portal NA VODI