Ni traga od nestalog alasa

NA_VODI_dunav01Prevezao je na kej prijateljicu sa paprikama za zimnicu, a kada se vraćao nestao je u talasima, pričaju komšije Ivana D. (75) za kojim se traga već treći dan.

Rečna policija prečešljava Dunav u potrazi za Ivanom D. (75) koji je nestao u nedelju oko 14.30 kada ga je, dok je bio u čamcu nasred reke nedaleko od zemunskog Lida, zahvatilo jako nevreme. Čamac je u međuvremenu pronađen, pričaju ribari u Zemunu i njegove komšije iz vikend naselja „Crvenka 2“, ali od Ivana nema ni traga.

- Bio sam na brodu kada je krenulo nevreme. Odjednom sam video kako čovek pada sa čamca koji nastavlja dalje još 30 do 40 metara. Ali on nije isplivao, jednostavno je nestao u vodi – priča očevidac iz Sportsko-rekreativnog društva „Dunav“ pokazujući gde se drama odigrala.

U ribarskom klubu “Radecki”, čiji je Ivan bio član, o njemu pričaju sve najbolje.

- Prevozio je prijateljicu sa paprikom jer su planirali da spremaju zimnicu. Žurio je da se vrati, ali tada ga je uhvatila oluja – priča čamdžija i čuvar kluba “Radecki”, kojeg svi znaju kao Kuma Bucu.

Ivan je, pričaju komšije, rodom iz Golubinaca u Sremu, a već skoro tri decenije živi u naselju “Crvenka 2”. Radio je kao poslovođa u robnoj kući u Zemunu, a onda je odlučio da ostatak života provede na Dunavu, a za život je od tada zarađivao ribarenjem. Kažu da od porodice ima samo brata u Golubincima, a često ga je posećivala prijateljica Jagoda.

- To je čovek koji je proveo 27 godina na Dunavu. Toliko se mi i poznajemo. Bio je zdrav, veseo, dobar i komunikativan. Ali znam da se plašio da sedne u čamac, jer nije znao da pliva. Zato me i čudi što je krenuo kada je video da se sprema nevreme. Verovatno se uspravio i zbog jakog vetra pao u vodu – priča Sava Medić, dok ostale komšije potvrdno klimaju glavom.

Svi su utučeni jer se sve manje nadaju da će ga pronaći živog, iako i dalje ne mogu da veruju šta se dogodilo. Tvrde da Dunav nikada nije bio takav. Talasi su, kažu, bili visoki jedan metar. Prema komšijskoj priči, Ivan nije imao ni prsluk za spasavanje, a mali čamac koji je pozajmio nije imao komore.

Njegov komšija, kapetan Zoran Ribarić, čim je čuo šta se dogodilo, odmah se bacio u potragu.

- Znam ga 10 godina, družio se sa mojim ocem. Bio je deo naše porodice, a meni je bio kao otac. Svako jutro je dolazio kod nas na kafu i rakiju. Sve smo delili – priča Ribarić sa očima punim suza.

 

Prijateljica ga je molila da ne ide

- Od jutra su prevozili papriku, a onda je i prijateljicu Jagodu prevezao preko. Samopouzdanje ga je skupo koštalo. Kada je hteo da se vrati natrag, Jagoda ga je molila: „Nemoj, Ivo, da ideš“, ali nije slušao. Motor isprva nije hteo da upali, pokušavao je više puta, a onda mu je jedan dečko pomogao. Da samo nije uspeo, možda se ovo ne bi dogodilo – priča komšija Stevica Kačarević.

Izvor: BLIC