Nafta u novosadskoj kanalizaciji, zagađen i Dunav

NA_VODI_novi_sad01U poslednjih 10 dana zabeležena su dva slučaja ispuštanja nafte u novosadsku kanalizaciju, a deo toga je dospeo i u Dunav.

Najpre je manja količina nafte ispuštena u kanalizaciju, ali je primećena tek pošto je stigla u Dunav. Ekipe „Vodovoda i kanalizacije“ mogle su samo da konstatuju zagađenje u reci, bez mogućnosti da otkriju odakle ono potiče odnosno ko je odgovoran.

Danas se u trećini bazena crpne stanice kod Žeželjevog mosta ponovo pojavila nešto veća količina nafte, ali je brzom reakcijom sprečeno odlivanje u Dunav. Kako „Vodovod“ nema opremu za izvlačenje opasnih materija iz bazena, zatražena je pomoć od NIS-a. Rukovodilac sektora kanalizacije Jovan Šućov kaže za 021.rs da su na licu mesta bile i nadležne inspekcije koje su ovog puta uspele da prikupe uzorke.

„Ovo nije beznačajna količina nafte. Sreća u nesreći je da je Dunav viši i da smo mi u režimu pumpanja, jer da je situacija obrnuta i da smo u režimu kada kanalizacija ide direktno u Dunav, to bi onda bilo nemoguće zaustaviti. Pošto mi ne možemo da ugasimo pumpe i ne puštamo kanalizaciju u Dunav, nije nemoguće da ono što je u bazenu dospe u Dunav, naročito ako bi se ponovila ispuštanja nafte u većim količinama“, navodi Šućov.

U „Vodovodu“ upozoravaju da bi u slučaju ispuštanja velike količine nafte u Dunav došlo i do ekološke štete, ali bi se i ugrozio rad crpne stanice. To bi, kako kažu, uticalo na funkcionisanje kanalizacione mreže, ali i samog Novog Sada.

„Apelujemo na sve sugrađane i preduzeća da ne ispuštaju tečnosti i ne bacaju predmete u kanalizaciju, kojima tu nije mesto ni po jednom osnovu. Takvi necivilizovani potezi mogu dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu ni svesni, jer da jesu, ne bi to radili“, poručuju u ovom preduzeću.

Ispuštanje materija u kanalizaciju regulisano je u nekoliko akata, a novčane kazne za nepostupanje po propisama varijaju i zavise od veličine prekršaja, ali i vrste zagađivača.

Inače, ovo nije i jedino ispuštanje štetnih materija u novosadsku kanalizaciju. Prethodnih godina u više navrata Dunav je kod kanalizacionog ispusta na Beogradskom keju menjao boju zbog toga što je neko ispuštao tečnost crvene i plave boje u kanalizacioni sistem. Nikada do kraja nije utvrđeno ko je odgovoran za to zagađivanje, a svaki put kad dođe do nekog incidenta to je još jedan podsetnik da Novi Sad još nema centralni prečistač otpadnih voda, i da ga skoro neće dobiti. O ovom problemu se priča godinama unazad, a glavni razlog zbog kog prečistač još uvek nije izgrađen je nedostatak finansija. Prema nekim procenama izgradnja bi koštala oko 80 miliona evra, o čemu više možete čitati OVDE.

Podsetimo i na to da su se građani u nekoliko navrata žalili da privatnici iz cisterni ispuštaju fekalije u kanalizacije u gradu. Iako je to u skladu sa zakonom, u „Vodovodu“ su nekoliko puta najavljivali da će taj problem biti rešen kada proradi postrojenje u Futogu.

Izvor: 021.rs