Ovo leto u Beogradu bi moglo da bude i najtoplije u istoriji

NA_VODI_leto05Narednih deset dana Beograđani će se buditi uz tropske jutarnje temperature od 23°C do 27°C, dok će maksimalna varirati između 35°C i 40°C. I tako sve do druge dekade avgusta, tvrde meteorolozi.

- Očekujemo da će ovo leto biti jedno od najtoplijih u Beogradu, ali ćemo to sa sigurnošću znati kada bude gotova statistika, koja će pokazati srednju temperaturu svih letnjih dana – kaže Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najtoplije leto u istoriji srpske prestonice bilo je 2012. godine koje je za nijansu nadmašilo ono iz posleratne 1946. Međutim, u meteorološkim analima su kao izuzetno topla ostala zapisana i ona iz 2003. i 2015. Ipak, najtopliji dan svih vremena bio je 24. jul 2007. sa čak 43,6°C.

U RHMZ-a smatraju da će srednja temperatura ovog leta biti među rekordnim. Prvi tropski dan (sa 30 i više stepeni) smo imali već u junu, a do sada ih je bilo 33. Četvrti tropski talas ovog leta, koji je stigao danas, biće najduži i doneće sa sobom najviše temperature 2017. godine.

- Očigledno je da će ovaj tropski talas biti najintenzivniji, i po trajanju i po temperaturama koje donosi. Tropsko vreme u Beogradu će potrajati do 10. avgusta, kada se očekuje značajnije osveženje, sa temperaturama oko proseka za to doba godine – objašnjava Sovilj.

Nemojte ni tada očekivati kraj leta, jer iz RHMZ-a najavljuju još vrelih talasa, ne samo u avgustu, već i u septembru.

- Ima uslova za pojavu još nekoliko toplih talasa, ali sa sigurnošću znamo da neće biti intenzivni kao ovaj koji sledi. Kao što su se naše prognoze za toplo i sušno leto obistinile, tako očekujemo da će biti i u septembru, za koji smo prognozirali toplo vreme – dodaje Sovilj.

Koliko je ovo leto izuzetno toplo svedoči i podatak da smo prošle godine do 10. avgusta imali samo dva dana sa temperaturama od 35 stepeni i više, a sada ćemo ih imati deset u nizu!

Vreme u glavnom gradu će narednih dana biti veoma toplo, pa je RHMZ izdao i upozorenje na visoke temperature do 6. avgusta. U ponedeljak, 7. avgusta, najavljen je pad temperature, sa 40°C koliko će biti za vikend, na „samo“ 35°C. Od sledećeg utorka tropski talas će biti nastavljen i trajaće namanje do četvrtka 10. avgusta.

Izvor: Blic