Herceg Novi domaćin manifestacije „Yacht Week“ (Video)

NA_VODI_yacht_week01Tokom 6. i 13. avgusta Herceg Novi će biti domaćin manifestacije „Yacht Week“, koja prvi put dolazi u Crnu Goru.

Cela priča je počela pre više od deset godina, kada su prijatelji William Wenkel i Erik Biorklund iz Švedske, nakon višegodišnje skiperaže na jadranskoj obali odlučili skupiti svoje prijatelje i poznanike, i organizovati sedmicu jedrenja i zabave u dalmatinskom arhipelagu.

Nakon povratka kući počele su kružiti fotografije snimljene na putovanju: kristalno more od kojeg zastaje dah, borove šume dalmatinskih otoka, gomila brodova i pripadajućih mladih ljudi u kupaćim kostimima koji se neopisivo dobro zabavljaju.

Od tada „Yacht Week“ predstavlja manifestaciju, koju od 2006. godine organizuje agencija „European travel ventures“, u trajanju od sedam dana organizovanog grupnog jedrenja upotpunjenog raznolikim dešavanjima, a čiji je cilj otkrivanje novih destinacija.

Očekuje se dolazak oko 500 učesnika sa ukupno 64 plovila – u prvom terminu 35, a potom 13. avgusta 29 plovila. Flota se sastoji od jedrilica i katamarana, a učesnici su iz Amerike, Australije i zapadne Evrope, saopšteno je iz lokalne uprave.

„U luku Škver će uploviti u popodnevenim časovima, a nakon pristajanja na Škveru gosti će obići Herceg Novi i zadržati se te večeri u našem gradu. Sigurni smo da će, pored Luke, i celi grad osetiti korist od tog događaja, koji će biti dobra promocija Herceg Novog i Crne Gore,“ najavio je direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Vladimir Zloković.

„Yacht Week“ je do sada održavan u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Španiji, na Karibima i Tajlandu – a sada dolazi i u Crnu Goru, u Herceg Novi.

Da Herceg Novi bude prva i poslednja tačka krstarenja crnogorskim primorjem odlučili su se zbog istorije i velikog broja značajnih spomenika kulture, lepote Starog grada, tvrđava i same Luke, dobre lokacije, ali i šarma koji posetioce nikada ne ostavlja ravnodušnim, saopštili su organizatori.

Crnu Goru najavljuju kao „poslednju neotkrivenu tajnu Jadrana“. Osim Herceg Novog, flota će posetiti i Kotor, Tivat i Budvu.

 

Izvor: Radio Jadran