Udruženja građana traže rešenje za čišćenje priobalja u Novom Sadu

NA_VODI_dunav_novi_sadViše udruženja gradjana, je zatražilo sistemsko rešenje za čišćenje zapuštenog priobalja Dunava u Novom Sadu.

Godinama su „najlepše oaze prirode u Novom Sadu i okolini u stvari najzapušteniji i naprljaviji predeli, usled velikih količina otpada koji ostaje iza posetilaca“, navedeno je u proglasu deset uruženja.

Ukazano je na to da Oficirska plaža u Petrovaradinu, kao najveća i najlepša „divlja plaža“, Bećarac kao priobalje Univerzitetskog grada, Ribarsko ostrvo kao ugostiteljsko-turistička atrakcija, Šodroš kao omiljeno mesto Novosađana i priobalje Dunava kod Petrovaradinske tvrđave „izgledaju kao deponije smeća, a ne kao gradske oaze prirode“.

„Jedan od važnih problema je nizak nivo ekološke svesti ljudi koji ove plaže posećuju. Pokušali smo da sopstvenim primerom ukažemo na to da o prirodi moramo da brinemo, pošto drugu nemamo. Čisto priobalje i šume koje ga krase jesu nešto čime bi Novi Sad mogao da se ponosi i da tako bude primer i ostalim gradovima“, navedeno je u proglasu.

Čišćenje i uredjenje tih mesta nije jasno definisano kao odgovornost odredjenih institucija. Imaoci prava na ovim lokacijama su Republika Srbija, AP Vojvodina i grad Novi Sad, direktno ili posredstvom javnih preduzeća čiji su osnivači.

Potpisnici proglasa pozivaju javnost, medije i institucije da reaguju da bi se što pre rešio problema, i apeluju da se omogući učešće organizacija civilnog sektora i gradjana Novog Sada u rešavanju društvenih pitanja.

Proglas su potpisala udruženja: Slobodna akcija, Novi Sad ima srce, Udruženje Yggdrasil Itrasil, Fruškać, UGRIP, Zeleni maslačak, Udruženje za zaštitu životne sredine „RIO“, Centar Petrovaradin, Inženjeri zaštite životne sredine, UG „Komšija“ iz Petrovaradina.

Izvor: Beta