U Dunavu na još deset mesta vrebaju zaostale bombe

NA_VODI_bombe02Evropska agencija za rekonstrukciju je 2009. godine finansirala tehničko izviđanje na 11 lokacija na Dunavu i Savi, da bi dve godine kasnije počelo uklanjanje neeksplodiranih sredstava u luci Prahovo. Radovi su trajali do marta 2013. godine, ali zbog nedostatka novca projekat nije završen.

Inače, za rešavanje problema bombi u rekama ne pomažu ni mnogobrojni apeli. Pojedinci koji pronađu bombe prilikom rušenja starih kuća ili na njivama, bacaju ih u Dunav ili delove ostave kraj kontejnera. Kad se reka povuče, te bačene bombe se pojave i ljudi često zovu policiju.

Mnogi ljudi, kada reše da se otarase bombi, valjda misle da je najbezbednije ako one završe u vodi. Međutim, i ako ih zaukaju jako, kada se voda povuče, one se nađu uz obalu, ukazuju u policiji.

Dunav je naročito pun projektila i bombi kod naselja Sadovi u Petrovaradinu. Po jednoj verziji, posle Drugog svetskog rata, prilikom čišćenja grada od tog opasnog oružja, sve se odvlačilo na tu, tada nenaseljenu lokaciju, a potom zatrpavalo peskom. Prilikom spiranja desne obale, projektili su počeli da se pojavljuju. Nadležni s vremena na vreme, uz propisane mere obezbeđenja, uništavaju na Sadovima zaplenjena minsko-eskplozivna sredstva.

Za ostale lokacije u vodenim tokovima Srbije za koje se sumnja da su zagađene različitim vrstama neeksplodiranih ubojnih sredstava u toku je izviđanje radi preliminarne procene rizika, ističe se u izveštaju Centra za razminiranje Srbije o „minskoj situaciji u Republici u julu 2017. godine”.

 

Kritične lokacije: Bogojevo, Bačka Palanka, Novi Sad…

Po izveštaju Centra za razminiranje Srbije, od bombardovanja naše zemlje 1999. godine, neeksplodirane avionske bombe – rakete nalaze se i u Savi i u Dunavu: Most Bogojevo – Erdut, Most Bačka Palanka – Ilok, Novi Sad 1 – uzvodno od Mosta slobode, Novi Sad 2 – nizvodno od železničkog mosta, Luka Pančevo, dalekovod Ritopek – Ivanovo, Most Smederevo – Kovin, Luka Prahovo, Šabac, Obrenovac 1 – u blizini termoelektrane, Obrenovac 2 – u blizini fabrike u Bariču.

Sumnja se da se u Savi na području sela Jamena nalaze improvizovane minske naprave zaostale iz perioda sukoba 1991–1995. godine.

Izvor: Dnevnik