Sigurnost dece na brodu

NA_VODI_deca_brod02Krenite u novu nautičku sezonu tako što ćete svoju decu podučiti sigurnosti na vodi, jer deca moraju da razumeju kako da budu sigurna u različitim situacijama na vodi. Bez obzira kakve planove imate za plovidbu, učenje dece o sigurnosti na brodu i oko nje mora početi još kod kuće.

 

Vi ste gazda

Deca uglavnom imaju iskustvo s bazena, i moraju biti pažljivo nadzirana i upozorena da se ne smeju penjati preko bokova broda i skakati po palubi. Deci treba objasniti pravila ponašanja na brodu koja će im pomoći da plovidbu dožive na siguran način.

 

Generalna proba

Obaveza je da deca na brodu u svakom trenutku na sebi imaju prsluk za spašavanje. Pre nego što uopšte krenete na brod, budite sigurni da je dete kod kuće isprobalo prsluk za spašavanje, da mu njegova veličina odgovara i da je u dobrom stanju. Dobro bi bilo da sve to isprobate u nekom bazenu i vidite kako se dete oseća plutajući u prsluku, a potom ga naučite i kako da pliva s prslukom.

 

Obuća i odeća

Posebnu pažnju posvetite patikama koje će deca nositi na brodu. Uverite se da se đonovi ne klizaju ni po vlažnoj ni po mokroj podlozi. Klompe, papuče i japanke ne dolaze u obzir. Obuća mora biti fiksirana za stopalo, a pertle čvrsto vezane. Odeća obavezno slojevita. Dve majce, tanji duks, džemper i nepromočiva jakna, pa kombinujte.

 

NA_VODI_deca_brod03

 

Što dalje od propelera

Propeleri su velika pretnja svakome ko se nađe u vodi u blizini krme broda. Pre plovidbe pokažite vašem detetu gde se propeler nalazi i kako rotira da bi pokrenuo brod. Objasnite da su krila propelera oštra i da se veoma brzo vrte kad je brod u pokretu. Pomozite mu da shvati da nikada ne sme biti u blizini propelera, a pogotovo ne kada motor radi.

Portal NA VODI