Sezona kupanja donela je opasnost od upornih bakterija

NA_VODI_kupanje_suncanje_kada01 Infekcija i kožna oboljenja prenose se putem vode, preko mokrih kupaćih kostima i mogu da budu opasne ako se ne izleče do kraja.

Zbog bakterije stafilokoka koje „pokupe“ na bazenima i rekama, na desetine dece i odraslih potraži lekarsku pomoć.

Pedijatar Saša Milić navodi, da od početka leta svakodnevno ima pacijente inficirane stafilokokom i da su svi oni došli u kontakt sa tom bakterijom na bazenu, ili drugim kupalištima.

Prema njegovim rečima, obolelih je mnogo više ove godine nego prethodne i ukoliko se trend nastavi, može doći i do epidemije.

- Prvo se pojavi crvenilo na koži i male bubuljice u obliku plika, koji kada pukne boli ili svrbi. Takođe, ova bakterija može da se primeti i u vidu gljivica na noktima. Dobija se najčešće na kupalištima preko mokrih kupaćih kostima, tako da od početka letnje sezone svakog dana imam pacijente sa ovom infekcijom – navodi doktor Milić.

Takođe je naglasio i da je obavezno da se lečeni pacijenti pojave na kontroli, jer ova bakterija hoće da se vrati ukoliko se ne izleči.

- U lečenju se koriste kreme ili lekovi, a način da se spreči oboljenje je da se redovno menjaju kupaći kostimi na bazenu, uz obavezno kupanje sapunom odmah nakon izlaska iz vode – objasnio je pedijatar.

Portal NA VODI