Rafting u Srbiji predstavlja veliki turistički potencijal

NA_VODI_rafting02Naša zemlja je veoma lepa i prilično bogata prirodnim sadržajima koje, nažalost, ne ume u potpunosti da iskoristi. Jedan od najvećih turističkih potencijala jeste rafting na našim lepim rekama, a predstavićemo vam gde biste sve mogli da se upustite u tu avanturu.

Jedna od najpozitivnijih strana raftinga jeste što u njemu možete da uživate tokom cele godine. Naravno, nikom ne pada na pamet da splavari tokom jesenjih i zimskih meseci, pa je leto nekako najidealnije. Kao što smo i pomenuli, Srbiji ne nedostaju reke koje će vam omogućiti uživanje tokom spusta, a najpopularnije su Tara, Lim, Ibar, Drina i Morava.

Najbolje od svega jeste što je većina njih na odličnim lokacijama, pa posle adrenalinske zabave možete da se opustite uz brojne kulturno-istorijske sadržaje.

Rafting na Tari je verovatno najpoznatiji rafting u našoj zemlji, i to s razlogom. Voda je veoma bistra, a istoimena kanjonska dolina je sa 1330 metara najdublja u Evropi. Prolazi kroz Nacionalni park Durmitor koji je od 1980. godine na Uneskovoj listi Svetske baštine. Sezona traje od maja do novembra, a u septembru i oktobru, zbog opadanja nivoa reke, rafting postaje splavarenje.

Raftinge organizuju brojne agencije i nije teško snaći se u tom smislu, a na samoj lokaciji dosta vode računa o bezbednosti učesnika i svako dobija odelo, čizme, kacigu i spasilački prsluk. Ništa se ne prepušta slučaju, pa ćete dobiti i obuku od strane profesionalca. Spust traje nekoliko sati, a temperatura vode ne prelazi 12 stepeni.

Posle raftinga (ili splavarenja) možete da posetite prašumu Perućicu, obližnja glečerska jezera, kao i Pivsko jezero.

Kada je u pitanju rafting Limom, trebalo bi reći da ta reka izvire iz Plavskog jezera na nadmorskoj visini od 930 metara. Još od 2000. godine ovde se organizuje rafting, a veoma poznata je Limska regata koja svake godine okupi veliki broj učesnika. Održava se krajem maja i početkom juna i njome zvanično otpočinje letnja sezona koja traje oko pola godine (do kraja novembra). Prolazi se kroz one opštine kroz koje protiče Lim, a mnogi kažu (i mi im verujemo) da je u pitanju nezaboravno iskustvo. Jedna od pritoka Lima je Sopotnica, što vam je jedna od mogućnosti za avanturu na reci.

Rafting na Ibru postao je veoma popularan zahvaljujući manifestacijama „Spust bez granica” i „Veseli spust”. U tim danima tokom leta posetioci, osim uživanja na reci, imaju bogat program i mimo raftinga – kao što je takmičenje u spremanju riblje čorbe ili sportovi na vodi. Jedan jedini cilj jeste zabava i dobar provod uz povratak prirodi. Na sve to trebalo bi dodati i blizinu Kopaonika, čijim čarima nikada nećemo moći da odolimo, a možete da posetite i Rašku sa manastirima u okruženju.

Ukoliko ste se ikada pitali, Drina nastaje u Šćepan polju od reka Tare i Pive i jedna je od najčistijih u našoj zemlji. Svake godine se organizuje„ Drinska regata”, koja je najduža jednodnevna regata u svetu sa dužinom od 40 kilometara.

Ove godine je na programu od 19. do 23. jula – i to po 24. put. Očekuje se nekoliko stotina plovila, a svi jedva čekaju da vide one najkreativnije učesnike koji neretko na svojim splavovima peku i prase. Od 2012. se organizuje i MOST FEST tokom svake regate, a prisutne svake večeri zabavljaju poznati di-džejevi, pevači rok, zabavne i narodne muzike, kao i nezaobilazni trubači.

Svakog leta se na mutnoj Južnoj Moravi organizuje „Grdelička regata” koja okupi nekoliko stotina učesnika. Ova regata nema takmičarski karakter, već jednostavno služi za promociju Grdeličke klisure. Takođe, vodi se računa i o podizanju nivoa ekološke svesti i sprečavanju daljeg zagađenja reke. Plovi se oko sedam kilometara, od Grdelice do Leskovca, a zbog niskog vodostaja vode ceo spust traje pet sati.
Dakle, na raspolaganju imate gotovo svaki vikend do kraja novembra, a na vama je samo da odaberete termin i lokaciju koji vam najviše odgovaraju. Prelepi predeli Srbije i nezaboravno iskustvo koje steknete vredeće svakog uloženog dinara.

Izvor: Superodmor.rs