Kit usmrtio svog spasioca

NA_VODI_kit01Kanadskog lovca na jastoge, spasioca 15 ugroženih kitova koji su se zapetljali u ribarske mreže, ubio je upravo kit samo nekoliko trenutaka nakon poslednje akcije spasavanja, prenosi „The Guardian“.

Džo Haulet, koji živi na ostrvu Kampobelo, krenuo je u ponedeljak čamcem sa istočne obale provincije Nju Brunsvik da bi pomogao u spasavanju severnoatlantskog arktičkog kita koji se zapetljao u konopce.

Haulet je izbavio kita, ali ga je životinja odmah nakon toga udarila, rekao je za “Kanadijan pres” Meki Grin iz Tima za spasavanje kitova Kampobela, koji nije bio na brodu.

- Oslobodili su kita konopaca, a onda se desilo nešto čudno i kit je napravio veliki salto.

U proteklih sedam meseci čak sedam mrtvih kitova ove vrste nađeno je kako plutaju u Zalivu Sen Loren. S obzirom na to ih na svetu ima oko 525, to znači da je proteklih nedelja stradalo više od jedan odsto populacije.

Samo nekoliko dana pre smrti Haulet je spasao još jednog kita u tom regionu, presekavši konopac koji mu se zakačio za usta.

- Džo sasvim sigurno ne bi želeo da prestanemo zbog toga. To je nešto što je voleo i nema boljeg osećaja od onog kada oslobodite kita – kaže Grin.

Kanadsko ministarstvo za ribolov potvrdilo je u utorak da je Hauleta ubio kit na jednom od njegovih čamaca i opisalo ga je kao “nezamenljivog člana tima za spasavanje kitova”.

- Učešće u spasavanju kitova zahteva ogromnu hrabrost i strast za očuvanje morskih sisara. Postoje visoki rizici u vezi sa pokušajem raspetljavanja. Svaka situacija jedinstvena, a upetljani kitovi mogu biti nepredvidljivi – navodi se u saopštenju ministarstva.

Posle smrti sedam kitova u proteklih mesec dana tim stručnjaka pokušava da ustanovi zašto kitovi koji žive na istočnoj obali Kanade i SAD, i dostižu dužinu od 16 metara, umiru u tako velikom broju. U potrazi za odgovorima, prošle nedelje su obavili tri obdukcije. Iako za sada nisu našli ništa što bi objasnilo umiranje u tako kratkom periodu, kod dva kita su našli tragove teških povreda, koji ukazuju na sudar s brodom, dok je treći bio nedeljama upleten u mrežu.

Izvor: Theguardian.com