Kada bi Srbija koristila sve mogućnosti Dunava, to bi bilo dovoljno za uspešnu turističku privredu

na-vodi_dunavSamo jedan brod tokom leta ima redovnu trodnevnu turističku turu od Beograda do Kladova. Kada bi ih bilo još tri i oni bi svakog vikenda bili puni. Osim u plovidbi Dunavom, turisti obilaze i uživaju u razgledanju lokaliteta dunavskog priobalja.

Dunav je verovatno najopevanija reka u Evropi. Ima ga u pop muzici, starogradskim i narodnim pesmama, a Johan Štraus mlađi mu je posvetio valcer.

Kada zaplovite Dunavom, ubrzo vam postane jasno – kada bi Srbija imala samo Dunav, ali pod uslovom da koristi sve njegove mogućnosti, to bi bilo i više nego dovoljno za jednu uspešnu turističku privredu.

Dunavskim priobaljem smenjuje se istorija duga milenijumima. Tvrđave, arheološka nalazišta, Lepenski vir i Viminacijum. U Đerdapskoj klisuru je Trajanova tabla, zapis na kamenoj ploči star 2.000 godina. Naspram nje, na rumunskoj strani je skulptura dačkog kralja Decibela.

Na celom svom toku, Dunav je najširi u Srbiji, kod Golupca, više od šest kilometara.

„U Srbiji je i najuži, u Kazanu, oko 160 metara a tu je i najdublji, više od 90 metara, to se pomalo menja u zavisnosti od nanosa“, kaže Aleksandar Jovanović, kapetan broda „Akvastar Maksim“.

Strani turistički brodovi na proputovanju od Nemačke do Crnog mora, u Srbiji se zadržavaju samo u Beogradu i Novom Sadu. Na Dunavu je ove godine resorno ministrastvo finansiralo izgradnju šest pristana od Sremskih Karlovaca do Kladova koji bi trebalo da prorade sledećeg leta.

Otvaranjem šest novih pristana, otvara se šest novih mogućnosti da se stranci duže zadrže u zemlji.

„Dunav je jedna bajka, jedna misterija. Svi su oduševljeni ovim prirodnim lepotama, prirodom pre svega, i našim lepim gradovima u dunavskom priobalju kao što su Donji Milanovac, Golubac, Kladovo, Tekija“, rekao je Mileta Adžić, direktor HTP Plaža.

U blizini Kladova je reka Vratna, desne pritoke Dunava, na kojoj su tri najviša prirodna mosta u Evropi. Ovo izvanredno vajarsko delo Vratna je stvarala milionima godina.

Nedaleko su i Rajačke pimnice, neobično selo u kojem osim vinskih podruma, ničeg drugog i nema. Do njih vodi izuzetno loš put, a da se takva geografsko-arhitektonska celina nalazi u Provansi ili Toskani, na primer, bila bi prvorazredni turistički lokalitet.

Izvor: RTS