Ima li kupca za jahtu od milijardu dolara?

NA_VODI_jahta_monte_karlo01Jedan indijski milijarder se u javnosti nedavno hvalio svojom kućom na 27 spratova, koja vredi milijardu dolara. Verujući da bi on mogao da bude kupac nečega isto toliko vrednog, jedna dizajnerska kompanija je rešila da napravi jahtu-repliku Monte Karla, čija bi cena. nagađa se, takođe mogla da dostigne milijardu dolara.

Jahta koju jedna engleska dizajnerska kompanija namerava da naparavi zove se „Streets of Monaco“, sasvim u skladu sa time kako će izgledati. Naime, ovo plovilo će biti napravljeno po ugledu na poznatu evropsku kneževinu, koja je poznata kao pravi „raj“ za bogataše u koji se sele zbog povoljne poreske politike.

Na samoj palubi jahte nalaziće se replike poznatih građevina Monaka, kao što su Monte Carlo Casino, Hotel De Paris, Cafe de Paris, La Rascasse, Loews Hotel, kao i potpuno funkcionalna karting staza napravljena na osnovu izgleda staze za Veliku nagradu Monaka u šampionatu Formule 1.

Osim toga na jahti će se nalaziti nekoliko bazena, džakuzi bar, nekoliko terena za tenis i košarku, spa centar sa frizerskim salonom, sala za igranke, a biće mesta za ukupno 16 gostiju i 70 članova posade. Heliodrom će takođe bit sastavni deo ove jahte, a ako neko bude želeo da se provoza podmornicom moći će i to da učini, s obzirom da će se i ona nalaziti putnicima na usluzi.

Sa okvirnom cenom od oko milijardu dolara još uvek je neizvesno da li će projekat „Streets of Monaco“ ikada biti sproveden u delo, i jahta zaploviti nekim od svetskih mora ili jezera, jer će njen budući vlasnik morati da ima izuzetno „debeo novčanik“.

Jahta bi mogla da postiže najveću brzinu od 15 čvorova, a sva tri sprata i palube biće povezani liftovima, dok će vlasnikov apartman imati i kamin, kancelariju, spavaću sobu i bazen na palubi.

Kompletan rad na projektovanju ove jahte je trajao šest meseci, a jahta bi trebalo da bude dugačka 153 metra.

„Ovo je za sada samo koncept nečega što bi trebalo da bude najluksuznija jahta na svetu. S obzirom na to da se radi o stotinama detaja koji bi trebalo da se ugrade u jedno ovako ambiciozno delo, biće potreban i nekakvo učešće ili sponzor koji bi nam pomogao da počnemo sa gradnjom“ rekao je Skot Pokson iz kompanije koja je projektovala jahtu.

Iako su neki medji u javnosti nagađali da bi komercijalna cena ove jahte mogla da dsotigne i milijardu dolara, što bi je učinilo najskupljom na svetu, kompanija koja je projektovala tek treba da napravi predračun o tome koliko bi njena izgradnja koštala.

„Nismo se do sada bavili time koliko bi mogla da košta izgradnja, jer to zavisi od toga gde će se graditi i kakve će zahteve imati potencijalni klijent, poput materijala i stepena opremjlenosti broda“, saopštili su.

Iako bi ova jahta mogla da bude nasjkuplja na svetu, ona po podacima iz projekta sigurno neće biti i najduža. Titulu najduže jahte na svetu za sada još uvek drži „Eclipse“ ruskog tajkuna Romana Abramoviča sa svojih skoro 170 metara.

Portal NA VODI