A šta ste vi radili sa 14 godina? (Video)

na-vodi_Laura-1Da li se sećate kako ste provodili letnji raspust kada ste imali 13-14 godina? Šta su bile vaše najveće brige? U koju ste se avanturu upustili? Da li to uopšte može da se meri sa avanturom mlade Laure Deker?

Sve je počelo pre skoro pet godina kada je Laura dospela u centar pažnje holandskih, ali i svetskih medija. Njena želja bila je da oplovi svet, sama, u malom jedrenjaku, i nije želela da odustane od toga.

Na put joj se nisu isprečili roditelji, kako to obično biva u slučaju mnogih tinejdžera, već su joj nakon dugih razgovora pružili veliku podršku. Ipak, Laura nije mogla odmah da se otisne u avanturu svog života, jer su socijalne službe izrazile veliku zabrinutost za život devojčice.

Ceo slučaj dospeo je i na sud, pa je nakon brojnih provera i svedočenja, Lauri skoro godinu dana kasnije dozvoljeno da pokori svetske talase. Tako se ona vratila na svoje početke, jer je sticajem okolnosti, ova devojčica rođena baš na otvorenom moru, gde je i proživela prve godine svog života.

 

na-vodi_Laura-2Bio je to početak avanture duge 27.000 milja, koja je ovu devojčicu odvela na neverovatan put oko sveta.

Kako se vesti danas smenjuju brzinom svetlosti, tako je i njena avantura bila slabo propraćena nakon što se slegla prašina oko sudskog procesa.

Zbog toga je malo poznato da je sve vreme tokom boravka na okeanu Laura vodila svojevrstan video-dnevnik. Njene dane snimala je malena kamera koja je beležila kako neverovatne zalaske sunca, tako i zastrašujuće talase protiv kojih se Laura borila.

Nakon što je avantura uspešno završena, Laura je otpočela saradnju sa rediteljkom Džijijen Šlesinger. Njih dve su se upoznale na jednoj od Laurinih stanica tokom plovidbe, i kada je cela priča dobila srećan kraj, Džilijan je odlučila da je pretoči u dokumentarac.

 

na-vodi_Laura-3Tako je nastao dokumentarac “Maidentrip”, koji je premijerno prikazan prošle godine, a nakon učestvovanja na festivalima širom sveta, 17. januara stiže u odabrane američke i evropske bioskope.

“Činjenica je da je Laura jedno zaista neverovatno biće sa izvanrednim sposobnostima, veštinama i životnim iskustvom, koje joj je omogućilo da uspešno izvede sve ovo”, izjavila je Šlesingerova za američki magazin „Tajm“. “Ovaj film je veoma pozitivno predstavljanje njene priče, slava u čast njenog podviga, ali govori i o tome šta je sve moguće, a šta nemoguće za nas, ostale smrtnike.”

Zavirite u deo Laurinih avantura kroz trejler za film “Maidentrip” i pokušajte da se prisetite šta ste vi radili sa 14 godina. Da li to može da se poredi sa Laurinom plovidbom?

 

Portala NA VODI