Životinja koju je videlo samo dvoje ljudi

Američki biolog Piter Vord nedavno je dobio priliku kakva se u njegovoj struci pruža malo puta u životu – nakon više od 30 godina ponovno je naišao na retku vrstu indijske lađice koju je pri prvom susretu lično identifikovao kao novu vrstu.

Indijske lađice ili nautilusi srodnici su liganji i sipa od kojih se razlikuju po tome što imaju spiralnu kućicu. Allonautilus scrobiculatus se od obične indijske lađice razlikuje po tome što na školjci uzgaja neobičan pokrov nalik na sluzavo krzno.

Vord, morski biolog na vašingtonskom univerzitetu, smatra da se Allonautilus sluzavim omotačem brani od ugriza predatora.

Priliku za novi bliski susret on i njegove kolege dobili su kada su kraj ostrva Ndrove, nedaleko od Papue Nove Gvineje, u vodama dubokim gotovo stotinu metara, postavili mamac i kameru za snimanje. Do slasnog zalogaja doplivale su dve vrste nautilusa, ali nedugo nakon toga stigao je i veliki bucanj koji ih je oterao.

- Pre ovog susreta samo su dva čoveka vidjela Allonautilus scrobiculatus – rekao je Vord za službenu stranicu svog univerziteta.

Vord i Brus Saunders s Brin Maur koledža prvi put su videli ovu životinju 1984. godine. Saunders ga je kratko video još jednom 1986, ali od tada nije zabeležen nijedan susret.

- Veoma je moguće da je ovo najređa životinja na svetu – rekao je Vord.

Tokom svoje ekspedicije u julu, tim je ulovio nekoliko primeraka i izvadio ih, ali samo na kratko i radi istraživanja jer su ovi glavonošci vrlo osetljivi na temperaturne razlike.

Indijske lađice smatraju se svojevrsnim živim fosilima, jer su preživele veliko izumiranje u razdoblju perma, u kom je pre 250 miliona godina nestalo gotovo 95 odsto svih živih organizama. Fosili vrlo slični današnjim lađicama mogu da se nađu u naslagama starim preko 500 miliona godina.

Žive samo na prostorima Indijskog okeana, nastanjuju padine dubokih koralnih grebena, a hrane se uglavnom škampima, malom ribom i rakovima. Jedini su današnji glavonošci koji koščatu telesnu strukturu izražavaju kao ljusku. Spiralna ljuštura otporna je na veliki pritisak, tako da se može polomiti tek na dubinama preko 800 m. S gornje strane je tamna, a s donje svetla kako bi zavarala predatore. Najveće vrste porastu do 26 cm.

 

Portal NA VODI