Treća sezona „Džinovskog šarana” biće snimana u Srbiji

NA_VODI_dzinovski_saran02Volite da pecate? Volite da posmatrate sportski ribolov? Volite da slušate ribolovačke priče i gledate praćakanje šarana? Ukoliko ste dali bar jedan potvrdan odgovor na ova pitanja, u ponedeljak u 21.45 odaberite na televizoru kanal Vajasat Eksplor i uživajte u prvoj od četiri dokumentarne emisije prošlogodišnjeg serijala „Džinovski šaran“.

Reč je o globalnoj potrazi za misterioznim, moćnim šaranom, u koju je krenuo voditelj Ali Hamidi, inače „lud“ za ovom vrstom riba, sa svoja dva prijatelja. Širom sveta, u potrazi za džinovskim šaranom, njih trojica prevazilaze izazove i nevolje u često opasnoj ribolovačkoj avanturi. Imali smo prilike da sa Alijem Hamidijem, strastvenim sportskim ribolovcem, ekskluzivno razgovaramo pred početak emitovanja serijala. Najpre smo ga zamolili da opiše svoju ljubav prema sportskom ribolovu:

- Pecam od svoje 11. godine i u toku školovanja to je bila jedina stvar koja mi je bila na pameti. Na svu sreću, imao sam dobre roditelje koji su brinuli i o tome da dobijem pristojno obrazovanje, posle čega sam počeo da se bavim televizijom i marketingom, tako da se moja karijera razvijala u pravcu sportskog novinarstva. Na taj način mogao sam da kombinujem ono što radim sa onim što volim, a to je pecanje – snimao sam o tome emisije za firmu „Kuarter“, koja se bavi proizvodnjom opreme za ovu sportsku disciplinu. U detinjstvu mi je samo pecanje bilo na pameti. Čekao sam vikend kako bih mogao da lovim ribu na obližnjim jezerima. Da mi je neko tada rekao da ću putovati po svetu, pecati i snimati emisije o tome, ne bih mu verovao.

 

Ali Hamidi, autor i voditelj serijala „Džinovski šaran” na Vajasat eksploru: „U Srbiji ćemo snimati na jezeru Perućac, a ova serija se ne bavi samo pecanjem. Jedna trećina je posvećena drugim vrstama avantura.“

 

Zašto ste se opredelili baš za šarane, šta je to što vas privlači ovoj vrsti ribe?

- Volim da pecam različite vrste riba, ali kada počinjete da se bavite pecanjem, posebno u Evropi, uglavnom hvatate manju ribu. Često može da se dogodi da upecate šarana baš kada pecate manje ribe, onda vam oni pokidaju udicu i tu ribu ne ulovite. To vas nekako fascinira i pomislite: Želim da upecam tu veliku ribu. Upravo po tome je šaran postao poznat, on je, verovatno, najjača riba koja pliva. Takođe, veoma lepo izgleda, a ima i poseban karakter. Nekada možete da ih upecate i dva-tri puta godišnje, ulovite ih i – oslobodite. U Engleskoj je do pre nekoliko godina živeo šaran koji je bio poznat do te mere da su mu, kada je uginuo, organizovali sahranu koja je bila emitovana i na nacionalnoj televiziji.

U koliko različitih zemalja ste lovili ovu ribu i šta je to što vas stalno „tera“ dalje u osvajanju vodenog prostora?

- Vi sada gledate tek prvu sezonu naše serije, ali mi smo upravo završili drugu, a snimanje trećeg ciklusa počinjemo ovog juna. U prvoj sezoni smo bili u Mađarskoj, potom u Austriji, zatim smo išli u Italiju i Japan. U drugoj smo bili u Maroku, Hrvatskoj, Americi, Teksasu i Južnoj Africi. Dakle, do sada smo obišli osam zemalja. U trećem ciklusu snimaćemo u Tajlandu i pecaćemo malo drugačijeg šarana – sijamskog. Ova vrsta ume da dostigne neverovatne dimenzije. Potom ćemo da idemo u Francusku, Srbiju i Španiju. U Srbiji ćemo snimati na jezeru (Perućac, prim. aut) koje se nalazi veoma blizu granice sa Bosnom. Želeo bih da napomenem još nešto, zbog čega je naša emisija zanimljiva gledaocima. Ova serija se ne bavi samo pecanjem. Jedna trećina je posvećena drugim vrstama avantura i doživljavanjem kulturoloških fenomena određenih teritorija. Momci koji putuju sa mnom vole da vide i dožive i nešto drugo mimo jezera.

 

NA_VODI_dzinovski_saran01

Koja je najzanimljivija ribolovačka priča koju ste čuli?

- Ispričaću vam sada jednu, koja možda nije tipična ribolovačka, ali će vam dati mali uvid u karakter šarana. Jedan moj saradnik otišao je na riblju pijacu – mesto na kome, naravno, prodaju mrtvu (upecanu) ribu. Prišao je jednoj tezgi i ugledao upecanog šarana kako leži na ledu. Ono što ga je prenerazilo je činjenica da se nekoliko šarana još praćakalo. Upecani su na nekom mestu, pa onda stavljeni na led da se dalje prodaju. On ih je kupio, stavio u kesu, odneo kući i pustio u jezerce koje je imao u dvorištu. Ovo je bilo pre 15 godina, a ti šarani su i dalje živi i plivaju ispred njegove kuće.

Šta volite da radite kada ne pecate i da li vašoj porodici ponekad smeta vaša posvećenost poslu?

- Kada dođe vikend, volim da se bavim uobičajenim stvarima, sportom, da pogledam neku dobru utakmicu, provodim vreme sa ženom, da odemo na večeru, da viđam prijatelje i porodicu, dakle, bavim se krajnje uobičajenim stvarima. U poslednjih nekoliko godina, što sam više snimao, imao sam manju želju da pecam u slobodno vreme. Neprirodno je da odete na snimanje, na dve nedelje, i da onda, po povratku, ponovo želite da lovite ribu. Moj mozak je suviše aktivan da bih sve vreme sedeo kraj jezera. Volim raznovrsnost. Često se sastajem i sa ljudima sa raznih TV stanica. Pripremamo i novi šou koji se zove The Big Fish Off, koji počinje u julu i za njega moram da regrutujem poznate da gostuju u emisijama, treba da odradim sav operativni posao, organizaciju snimanja.

Izvor: Novosti online / Bojana Jovanović