Stari Savski most biće ipak zamenjen novim

NA_VODI_sava_beograd_most02Ponuda Saobraćajnog instututa CIP izabrana je kao najbolja za rekonstrukciju Starog savskog mosta. Izabrano rešenje praktično predstavlja novi mosti koji će svojom lučnom konstrukcijom čuvati sećanje na stari most, a svojom funkcionalnošću omogućiti veći protok.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da most mora da se rekonstruiše iz tri razloga, estetskog jer se ne uklapa u novu modernu viziju Beograda, saobraćajnog jer trenutno ne može da izdrži kapacitete, i bezbednosnog jer je sagrađen tokom Drugog svetskog ratata i samim tim istrošen.

Najavio je da će izgradnja mosta početi u toku naredne godine, i izrazio uverenje da će on postati jedan od novih simbola srpske prestonice.

Novi most će biti pešački, biciklistički, drumski i tramvajski, a preko njega će u budućnosti saobraćati i metro, dodao je Mali.

Stari savski most svojim kapacitetom ne može da zadovolji postojeće saobraćajne potrebe, dok će novim mostom njegov kapacitet biti mnogostruko povećan, istakao je Mali.

Kapacitetom neće zaostajati za mostom preko Ade, ali će biti pet puta jeftiniji, naveo je gradonačelnik.

Novi most će čuvati sećanje na Stari savski most, ali će imati funkcionalnost koja sadašnjem nedostaje, rekao je član žirija i inženjer arhitekture iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Rade Mrlješ.

Izvor: N1