Novi Bečej se upisao na svetsku listu turističkih znamenitosti

NA_VODI_cvetanje_tise03Proteklog vikenda u Novom Bečeju slavio se ljubavni ples „tiskog cveta“, insekta koji postoji na samo nekoliko mesta u svetu.

„Tiski cvet“ ima jedinstven životni ciklus i zaslužan je za takozvano cvetanje Tise, koje predstavlja poslednju fazu njegovog života. Manifestacija „Kad Tisa cveta“ već se godinama održava na obali Tise u Novom Bečeju i privlači brojne turiste iz zemlje i regiona.

 

Tri dana praznik

Oni dolaze sa željom da uživaju upravo u ovom prirodnom fenomenu – ljubavnom plesu „tiskog cveta“, kada u jednom danu larva koja je u mulju provela tri godine, izlazi na površinu, započinje svoj ljubavni let, razmnožava se, polaže jaja i do sumraka pada na površinu reke završavajući svoj životni vek.

 

Cvetanje reke, fenomen star 200.000 godina, dešava se jedino još na Tisi i na kineskoj reci Jangcekjang.

 

Zbog specifičnih okolnosti koje su potrebne, cvetanje Tise ne dešava se svake godine, ali onaj ko je posetio Novi Bečej u nedelju, imao je priliku da uživa u prizoru koji se pamti.

 

NA_VODI_cvetanje_tise01- U pitanju je najveća evropska vrsta vodencveta, veličine 8-10 centimetara. Na kraju svadbenog plesa umiru najpre mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja, i ženke. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise. Atraktivni svadbeni ples koji započinje u kasno popodne predstavlja opčinjavajuću pojavu i nadahnuće za mnoge umetnike – priča biolog Jožef Gergelj.

On dodaje da je Tisin cvet kod nas u opasnosti od nestanka već decenijama, od 1976, kada je Tisa pregrađena branom kod Novog Bečeja.

- Brana zadržava nanos Tise, a u muljevitom dnu larve ne nalaze glinovito korito u kojem bi mogle da se razvijaju u sigurnosti. Tiski cvet je u većem broju zasad preživeo u glinovitom koritu meandra reke uzvodno od Sente i Kanjiže – kaže Gergelj.

Tokom tri dana manifestacije „Kad Tisa cveta“, od petka do nedelje, posetioci su mogli da uživaju u prijatnoj atmosferi na obali Tise, da puste niz vodu upaljene svećice i pritom zamisle ljubavnu želju, kao i da uživaju u rok koncertima u petak i subotu.

Izvor: TO Novi Bečej
Foto: S.U. / Jožef Gergelj