Nekada sovjetski zatvor, danas ronilačka atrakcija (Video)

NA_VODI_zatvor_rummu04Malo je verovatno da su zatvorenici u ovom sovjetskom zatvoru ikada pomislili da će kamenolom, u kom su bili primorani da rade, jednog dana postati atraktivna ronilačka destinacija. Ali ovaj Svet je čudan, a učinak vremena je nepredvidiv.

Ruševine napuštenog logora izvan malog grada Rummu u Estoniji, nekada su bile strašno kameno zdanje, ali su danas postale odlično mesto za zaron.

Zatvor je izgrađen 1940. od strane Sovjetskog Saveza, na lokaciji kamenoloma krečnjaka, u kojem su zatvorenici primoravani da rade.

Kada je Estonija povratila svoju nezavisnost 1991. godine, Sovjeti su se odselili, a mnoge njihove institucije su nestale, uključujući i radni zatvor u Rummu.

I zatvor i kamenolom su napušteni u trenu, ali je mesto zatvorenika zauzela voda. Prirodne podzemne vode su brzo prodrle u bivši kamenolom, stvarajući novo jezero alarmantnom brzinom.

Jezero je tako brzo raslo da su mnoge od rudarskih mašina, pa čak i neke od zgrada završile pod vodom. Nadležne estonske službe su sada primorane da redovno ispumpavaju vodu iz kamenoloma, kako bi sprečile moguću poplavu gradića Rummu.

Danas se, neke građevine bivšeg zatvora još uvek mogu videti na kopnu, a neke vire iz kristalno čistog jezera.

Usled toga, ovo mesto je postalo odlična lokaciji za ronioce i avanturiste, ali i za kupače na prirodnoj plaži jezera.

 

Portal NA VODI