Na Adi Ciganliji žive somovi od 100kg, meduze, cverglani, tolstolobici, ali i životinje iz Kalifornije

NA_VODI_ada_ciganlija01U Savskom jezeru na Adi Ciganliji, gde tokom leta boravi i 100.000 kupača dnevno, postoji raznovrstan živi svet sa somovima od preko 100 kilograma, meduzama, pa čak i kalifornijskom kornjačom.

Ona je, kako se pretpostavlja, ovde došla verovatno iz nekog kućnog akvarijuma.

- Ona lako preživljava, jer jednostavno to je bara, a kornjača je barska. Dakle, nije joj hladno, niti postoji bilo šta što bi moglo da je ugrozi. Neke životinje slabije podnose hladnoću, a neke bolje. Ako se u jezeru nađe nekoliko kornjača koje su bolje prilagođene uslovima, eto vam populacije – ispričao je za „Blic“ Aleksandar Hegediš, savetnik za upravljanje ribolovnim resursom u Savskom jezeru, i dodao da ove vrste ima dosta i u Fruškogorskim jezerima.

Pored zalutalog gosta, Savsko jezero naseljava između 20 i 25 različitih vrsta riba, koje su iz Save preseljene u jezero pedesetih godina prošlog veka i gde su ostale do danas. Kako upozorava Hegediš, „jedan od najvažnijih ugrožavajućih faktora po biološku raznovrsnost je unošenje biljnih i životinjskih vrsta gde im nije mesto“.

- Od domaćih vrsta su tu šaran, štuka, smuđ, bucov, deverike i mnoge druge, dok su poribljavanjem uneti amuri, tolstolobici, babuške, cverglani, od kojih imamo više štete nego koristi. Na primer, američka sunčica i američki patuljasti som su dve krajnje nepoželjne vrste jer istiskuju autohtone ribe i uspostavljaju dominaciju. Ništa manje nepoželjna nije ni babuška, ali nju ribolovci često pecaju zbog ishrane, te joj se ne zamera previše.

 

NA_VODI_ada_ciganlija02Kako kaže Hegediš, nijedna od ovih riba nije opasna po ljude, iako u jezeru ima somova čija težina prelazi 100 kilograma.

- Somovi u jezeru su znak da je voda dobra i kvalitetna, jer da nije ne bi mogli toliko da porastu, ali oni neće napasti ljude. Može samo da vas ubode neki cverglan, zato što ima bodlje koje nisu baš prijatne i imaju malo otrova, ali neće vas bocnuti ako ga ne dirate. Dan-dva možete osećati bol na mestu uboda i to je sve. Samo veliki tolstolobici mogu biti malo opasniji jer se oni umrtve i ako im priđete blizu, uplaše se i malo vas ćušnu, udare. Njih preko dana nema, te noću treba pripaziti – poručio je Hegediš.

 

Slatkovodne meduze su bezopasne

Svake dve-tri godine u Savskom jezeru se pojave i slatkovodne meduze. Međutim, kako tvrde stručnjaci, one su potpuno bezopasne i veoma su male, pa ih mahom primete deca u plićaku.

Izvor: Blic
Foto: Milorad Milanković / Vladimir Živojinović