KONAČNO: Postrojenje za pijaću vodu u Zrenjaninu pušteno u probni rad

NA_VODI_zrenjanin_voda_slavina02Postrojenje za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu pušteno je juče u probni rad, i očekuje se da će za nekoliko dana voda biti znatno boljeg kvaliteta nego sada.

Voda iz zrenjaninskog vodovoda zabranjena je za piće po nalogu sanitarne inspekcije 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena.

Nenad Obradović, direktor kompanije Sinertek s kojom je potpisan ugovor o izgradnji postrojenja, objasnio je da će danas biti puštena sirova vodu iz bunara u sistem predtretmana i da će početi testiranja tehnološkog procesa.
„Procena je da će ultrafiltracija trajati od pet do sedam dana, a kvalitet vode merićemo u saradnji s Vodovodom nakon svakog segmenta tehnološkog procesa. Radićemo izmedju 10 i 15 analiza dnevno da vidimo u kojoj se meri menja kvalitet vode u odnosu na kvalitet dolazne vode“, kazao je Obradović .

On je rekao da će voda u sistemu vrlo brzo biti boljeg kvaliteta nego što je sada, neće imati miris i ukus i biće odstranjen arsen, a da će posle završetka kompletnog testiranja i dobijenih hemijskih analiza i dobijanja odobrenja od Vodovoda, biti puštena u sistem i objavljeno da je voda u tom trenutku za piće.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je ovo istorijski dan za Zrenjanin i Zrenjanince podsetivši da je od 1975. godine bilo mnogo neuspešnih pokušaja rešavanja problema pijaće vode.

„Moram da podsetim da smo 2012. godine nasledili projekat po kome su Grad i gradjani morali da plate 25 miliona evra za postrojenje i onda još svaki kubik po 37 centi, a mi smo sada ovo napravili bez ijednog dinara ulaganja Grada i gradjana, kao i našeg javnog preduzeća, i znatno manje ćemo i plaćati vodu“, rekao je gradonačelnik Janjić.

Izvor: Beta