HERCEG NOVI: Šaljimo decu u škole na vodi

NA_VODI_herceg_novi02Saradnja PVK Jadran Carine, Jedriličarskog kluba “Jugole Grakalić” i OŠ “Dašo Pavičić” rezultirala je posetom mališana V razreda klubovima, i upoznavanju sa osnovama jedrenja u sportskom kompleksu na Škveru.

Deca su slušala o moru, vetrovima, jedrima, malim jedrilicama “optimist” klase. Imali su priliku da jedre sami, ili sa članovima kluba, ali i da posete vitrine sa trofejima Jadrana, čuju ponešto iz istorije kluba, i da zaplivaju i oprobaju vodu u bazenu.

Kako je objasnio pomoćni trener u Jadranu, Pero Radanović, koji ujedno radi i kao nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ “Dašo Pavičić”, saradnja škole i vaterpolo kluba traje već tri godine, dok je saradnja sa jedriličarskim klubom otpočeta prošle godine.

– Dosta dece se bavi vaterpolom i vidi se skok upisa na godišnjem nivou. Kompletna upravu škole, na čelu sa direktorom, Nikolom Stojanovićem, zaista imaju puno razumjevanja, jer deca treba da budu upoznata i da se bave raznim sportovima – kazao je Radanović.

On je skrenuo pažnju na globalni problem dečije pasivnosti i lenjosti, odnosno na zavisnost od tehnologije i video igara, zbog čega se kod dece javljaju nedostatak radnih navika, fizičke deformacije skeleta i muskulature, ali i slabe i motoričke funkcije. To današnje genracije dece čini sporijima i nespretnijima u odnosu na decu odraslu 90-ih godina prošlog veka.

– Oni se jednostavno ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću, ako ona nije ciljano određena. Znači, ako dete nema treninig od 3 do 4:30 ili od 4:30 do 6, ono se ne ne bavi sportom uopšte. Ne igraju se, ne idu nigde, a svi smo svedoci da su tereni bukvalno prazni – navodi Radanović.

Cilj ovih zajedničkih aktivnosti klubova i škole jeste da se deca animiraju, te da im se kroz bavljenje sportom omogući pravilan telesni razvoj, posebno kod mališana starosti od 10 do 12 godina, objašnjava Radanović.

 

Škola jedrenja

Školu jedrenja u JK “Jugole Grakalić” svako leto pohađa između 80 i 120 mališana, što je više nego dobra brojka, ali je problem što su to, uglavnom, deca turisti, a cilj kluba je da se angažuju deca iz Herceg Novog, kazao je jedriličar i član kluba, Milivoj Dukić.

– Ovom promocijom škole jedrenja želimo da animiramo što više novske i dece iz okoline, da se škola jedrenja, koja je tradicionalno trajala dva meseca tokom ljeta, produži tokom zime. Sutra neko od njih može da bude potencijalni reprezentativac, potencijalni učesnikh Olimpijskih igara. Želimo da omasovimo jedrenje, da dovedemo decu da uživaju u ovom prelepom sportu – kazao je Dukić.

 

NA_VODI_herceg_novi03Na promociji škole jedrenja pojavio se i Antonije Pušić – Rambo Amadeus, kao svojevrsni promoter za klub u čijoj je upravi i školi. On će, međutim, imati novu ulogu u 15-o dnevnom kursu jedrenja koji startuje u ponedjeljak, 19. juna. Biće zadužen za ekološki aspekt jedrenja.

– Strašno se radujem što ima dece koja su zainteresovana, jer je to osnov svakog kluba, da ima podmladak, oni su budući klub. A ja sam na ovom mestu odrastao. Verovatno za sve što sam u životu postigao kriv je ovaj klub. Ovde sam se formirao, ovde sam taj čuveni duh kluba pokupio, tako da, kako vreme ide, ja sam opet sve vezaniji za klub – kazao je Rambo.

Djeci je osnove jedrenja u optimist jedrilicama objasnio trener Mirko Vučković, uz asistenciju mlađih članova kluba. Nakon uvodnog predavanja svi su oprobali tehniku jedrenja u optimist klasi. Jedan od budućih polaznika kursa, Lazar, kazao je da je oduševljen jedrenjem te da će ovog leta pauzirati sa fudbalom i oprobati se u ovom sportu.

Maloj Heleni bila je vrućina, pa je osveženje na jedrilici kod nje izazvalo oduševljenje.

– U brodić mi je upadala voda i to je bilo odlično! Osim toga, super je bilo voziti se, iskustvo je odlično – kazala je Helena.

Slične ustiske deca su stekla i na bazenu, gde su imali prilike da se igraju loptama, šuturaju na golove i plivaju. Luka nam otkriva, pak, da više preferira vaterpolo od jedrenja.

– U bazenu je bilo ekstra. Voda je tamo savršena i volie bih da sam ostao još. Više mi se dopada vaterpolo, jer ću to da upišem – kazao je on.

Izvor: Radio Jadran