Crna Gora učestvovala na Međunarodnom kongresu podmorničara u Rusiji

NA_VODI_podmornica_beograd02Crnogorska delegacija, koju su činili predstavnici NVO „Podmorničar“ i koordinator Zbirke pomorskog nasleđa Dražen Jovanović, učestvovali su na 54. Međunarodnom kongresu podmorničara, koji je održ u Sankt Petersburgu, u Rusiji.

Na kongresu je učestvovalo preko 400 delegata iz 27 država, sa svih kontinenata, koje imaju, ili su imale podmornice u svojim flotama – pored zemlje domaćina učestvovali su predstavnici SAD, Velike Britanije, Ukrajne, Norveške, Francuske, Indije, Južne Koreje, Australije, Izraela, Švedske, Argentine, Nemačke, Kanade, Turske, Grčke, Poljske, Ekvadora, itd.

Ovaj kongres okuplja podmorničare još od 1963. godine, kada su se prvi put nakon II Svetskog rata sastali nekadašnje kolege i rivali iz morskih dubina, bez obzira kojoj strani su pripadali, na taj način odajući počast onima koji su svoj život okončali pod talasima, časno služeći svojim državama.

Kongres ima za cilj razmenu iskustava iz karijere i službe na podmornicama, među nekadašnjim članovima posada ovih visoko-tehnološki zahtevnih plovila, valorizaciju pomorske istorije, kao i promociju nautičkog nasleđa i turističkog proizvoda, istakao je koordinator Zbirke pomorskog nasleđa Dražen Jovanović, koji donosi sjajne povratne informacije sa kongresnog putovanja u Rusiju.

Delegaciju Crne Gore činili su članovi predvođeni šefom delegacije i predsednikom NVO “Podmorničar Tivat”, kapetanom bojnog broda u penziji Rajkom Bulatovićem, a prezentaciju Crne Gore i Tivta kao potencijalnog domaćina u narednim godinama održao je kustos Zbirke pomorskog Nasleđa Dražen Jovanović.

Izvor: Boka news