Zlatni dinari sa dna mora

NA_VODI_zlatni_dinari01Kad je jedan od članova lokalnog ronilačkoga kluba blizu izraelskog mediteranskoga grada Caesaree tokom podvodnog izleta na dnu slučajno ugledao zlatni novčić, nije ni slutio da je to artefakt koji je u pesku ležao hiljdu godina.

Međutim, kad su na njegov poziv i ostali ronioci iz grupe počeli rukama kopati po pesku, pronašli su još zlatnika i shvatili da se pred njima nalazi veliko arheološko otkriće.

Ronioci nisu čuvali tajnu za sebe, nego su odmah obavestili udruženje „Israel Antiques Authority“, pa su u zajedničkoj akciji, uz pomoć detektora za metal, sa dna u nekoliko dana izvadili čak 2.000 zlatnih novčića raznih veličina, težina i vrednosti.

U službenom izveštaju navodi se kako je reč o dinarima, koji su se koristili kao sredstvo plaćanja u doba vladavine kalifata Fatimida, u razdoblju od 909. do 1171. godine.

Ovo je najveća količina zlatnog novca dosad pronađena u Izraelu, a arheolozi smatraju da je reč o teretu potonulog broda koji ih je prevozio u Egipat. Grad Caesarea Maritima je tokom vladavine Rimljana bio važna luka na Mediteranu. Utemeljio ga je u razdoblju od 22. do 10. godine pre Hrista izraelski kralj Herod Veliki na mestu nekadašnjeg feničkog naselja Turrisa Stratonisa.

Portal NA VODI