Ribljom kožom protiv opekotina (VIDEO)

NA_VODI_riba02Brazilski naučnici već duže vreme eksperimentišu s novim načinom lečenja teških opekotina, pri čemu koriste kožu slatkovodne ribe tilapije, čime se ublažava bol kod pacijenta i znatno smanjuju bolnički troškovi.

U tretiranju opekotina dugo se koristilo zamrznuto svinjsko tkivo koje je, zahvaljujući kolagenu vlažilo opekotinu i obnavljalo kožu. Kako u brazilskim bolnicama često nedostaje ljudske i svinjske kože za ovakve zahvate, a o veštačkim alternativama koje se koriste u bolnicama na Zapadu nema govora, medicinsko osoblje teške opekotine najčešće obmotava zavojima i gazom koji se moraju vrlo često menjati. Na ovaj način koža se može oštetiti, a postupak je za pacijenta bolan.

Edmar Masijel, brazilski plastični hirurg osmislio je novi tretman pri kojem koristi kožu slatkovodne ribe tilapije. Reč je o vrlo čistoj ribi, istovremeno otpornoj na bolesti.Ribi se prvo odstranjuju sitne krljušti, mišići i toksini, a potom se koža razvlači, tretira i stavlja u sterilne plastične vrećice i u zamrzivač, gde se može čuvati i do dve godine.

Krajnji proizvod je koža vrlo slična ljudskoj. Vrlo je savitljiva i lako se oblikuje oko pacijentove rane. Stavlja se direktno na kožu, a potom se obmotava zavojem. Brazilski naučnici kažu da uz ovaj tretman nema potrebe za bilo kojom vrstom medicinske kreme. Lekari posle desetak dana skidaju zavoj, a tilapijina koža, koja se u međuvremenu osušila, jednostavno se oljušti.

Doktor Masiel je objasnio da tilapijina koža sadrži optimalni nivo kolagena tipa 1 i da je izuzetno vlažna, što su dva važna faktora u lečenju opekotina.

„Tilapijina koža pokazala se mnogo boljom od uobičajenih terapija u ublažavanju i isceljivanju teških opekotina“, rekao je Masiel.

Brazilski naučnik Odoriso de Morais kaže da korišćenje kože ove ribe ubrzava zarastanje rane i smanjuje potrebu za lekovima protiv bolova. Ističe i da takva terapija bolnicu košta 75 odsto manje od lečenja kremom sulfadiazina koja se najčešće koristi kod opekotina.

Naučnici se nadaju da će se ovakvo lečenje opekotina pokazati i komercijalno isplativim.

 

Portal NA VODI