Puštanje u rad fabrike vode u Zrenjaninu meri se danima

NA_VODI_zrenjanin_voda_slavina02U Zrenjaninu, gde je voda za piće zabranjena za upotrebu od 2004. godine, puštanje u rad fabrike vode meri se danima, izjavio je direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević.

„Nažalost ili na sreću nekih, mi ćemo taj posao završiti, i u narednih nekoliko dana fabrika će biti puštena u rad“, rekao je Dević na sednici Skupštine grada.

Kako je objasnio, ona je već sada priključena i rade se odredjene probe, a kada budu zadovoljeni svi parametri krenuće se u puštanje postrojenja u rad.

„Ugovorom je predvidjeno, a tako i propisi nalažu, da u narednih 15 dana od puštanja postrojenja u rad, ukoliko parametri koji se mere tri puta dnevno, pod punim opterećenjem, pokažu zadovoljavajuće rezultate, u tom trenutku se smatra da je postrojenje ispunilo svoj cilj i zadovoljilo kriterijume“, rekao je Dević.

On je napomenuo da sama fabrika vode u smislu puštanja u rad i ispitivanja nema veze sa „Vodovodom i kanalizacijom“, već da je za to nadležan investitor koji ulaže sredstva.

„Vodovod, odnosno grad Zrenjanin za fabriku vode, po pitanju te investicije ne ulaže ni dinar“, dodao je Dević.

Završetak radova na postrojenju za preradu pijaće vode, vrednom oko osam miliona evra, najavljivan je u nekoliko navrata do sada, a voda za piće u Zrenjaninu zabranjena je rešenjem sanitarnog inspektora 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena u njoj.

Izvor: Beta