Ko bi pobedio, ako izbije rat Rusije, Kine i SAD?

NA_VODI_amerika_nosac01Tenkovi, avioni, podmornice, ratni brodovi…Sve to je esencijalno za ratne pohode i borbena sučeljavanja. Evo kako tri najveće svetske sile stoje u ovim kategorijama i ko bi odneo pobedu ako bi, u nekom crnom scenariju, zaratile Kina, Amerika i Rusija.

1. Stelt borbeni avioni

SAD trenutno vodi na ovom polju sa jedinom petom generacijom aviona na terenu. Postoji samo 187 aviona F-22c, i F-35 koji treba da mu se pridruži, ali se bori sa raznim problemima tokom faze testiranja, piše „Biznis insajder“.

U međuvremenu Kina razvija četiri stelt aviona. Avion J-31 je debitovao u vazdušnom spektaklu 2014. godine i trenutno je najnaprednija pretnja, a J-20 je možda sada ušao u serijsku proizvodnju i verovatno je parnjak F-35, ako ne i F-22. Dva najnovija modela, J-23 i J-25, sada se najviše spominju u kineskoj štampi, ali su informacije o njima još na nivou spekulacija.

Rusija razvija samo jedan stelt avion, ali ima mogućnost da stane na crtu F-22. To je T-50, takođe poznat i kao PAK-FA. Manje je stelt (nečujan, sakriven) od „raptora“ (F-22), ali je znatno pokretniji. Mogući pobednik: Dok su drugi avioni i dalje u fazi razvoja, F-22 ostaje jasan pobednik, piše sajt Business Insider.

 

2. Tenkovi

Američka vojska je uvela prvi „M-1 Abrams“ 1980. godine. Od tada je prošao veliki broj unapređenja, od naoružanja do oklopa.

Rusija je razvila prototip T-14, ali se sada ipak oslanja na T-90A. Jedan je čak preživeo direktan pogodak TOW projektila u Siriji. Prvobitno je pušten na teren 2004. godine, a poseduje top, daljinsko upravljanje mitraljezima… Posada takođe može da ispali antitenkovske rakete iz glavne puške na tenku.

Poput Rusije, Kina ima nekoliko vrsta tenkova, kao i neke koji su još u razvojnoj fazi. Takav je tip „99″ koji je unapređen sa reaktivnim oklopom i smatra se da bi mogao da preživi u borbi sa američkim i ruskim tenkovima.

Mogući pobednik: Ako se gleda oprema u borbi „jedan na jedan“, rezultat je izjednačen. Ali, treba spomenuti da Amerika ima bolju istoriju što se tiče obuke tenkovskih posada i ima više tenkova koji spadaju u vrhunsku kategoriju, plus imaju novije borbeno iskustvo sa njima, za razliku od rivala.

 

3. Ratni brodovi

Sa najvećom mornaricom na svetu SAD ima bezbroj različitih ratnih brodova. Kruna mornarice su dugački nosači aviona. Međutim, tehnološke prednosti i veličina kod američke mornarice možda nisu dovoljne da prevaziđu kineske rakete ili ruske podmornice.

Rusija se na ovom polju i dalje bori, ali lansiranje krstarećih raketa „kalibr“ (koje nose svi brodovi u ruskoj floti) na neke ciljeve u Siriji pokazalo je da je Rusija pronašla način da pokaže da njihovi manji brodovi mogu da preuzmu neke veće ratne zalogaje. Verzija ove rakete protiv brodova može da bude u stanju da prevaziđe odbranu američkih borodova, ako dođe do istovremenog ispaljivanja više njih.

Kina se veoma zalaže za pomorsku revoluciju kako u svojoj Obalskoj straži tako i na polju ratne mornarice. Obalska straža se koristi za uspostavljanje suvereniteta u spornim vodama i ima najveće i teško naoružane brodove na svetu. Mornarica ima na stotine ratnih brodova sa naprednim raketama.

Mogući pobednik: Iako je američka mornarica neprikosnoveni šampion širom sveta, ona bi mogla da pretrpi veoma ozbiljne gubitke ukoliko bi se borila sa Kinom ili Rusijom „kod kuće“.

 

4. Podmornice

Američka mornarica ima 14 podmornica sa balističkim raketama i nuklearnim bojevim glavama koje mogu da zbrišu neki neprijateljski grad, zatim četiri podmornice sa krstarećim raketama i 54 nuklearne podmornice. Tehnološki su napredne, teško naoružane i neprimetne.

Rusija ima 60 podmornica, koje su veoma sposobne i idu rame uz rame sa američkim „nevidljivim“ (stelt) podmornicama. Rusija ima i dizel podmornice koje su najtiše na svetu.

Kina ima pet nukelarnih podmornica, 53 dizel podmornica za napade i četiri podmornice sa balističkim raketama sa nukelarnim bojevim glavama, međutim, one više ne rade. Kineske podmornice veoma se lako mogu pratiti.

Mogući pobednik: Američke podmornice odnose pobedu i tokom napada na zemlju i tokom napada na drugu podmornicu, ali taj jaz između njihovih i ovih drugih se smanjuje zbog kineskih i ruskih inovacija koje okean pretvaraju u mnogo opasnije mesto za američke podmornice nego što je to bilo ranije, zaključuje „Biznis insajder“.

Izvor: Blic