PODSETNIK: Kako to da svi u regionu strahuju od poplava, a Srbija ne?

NA_VODI_poplava01Dok Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori prete prolećne poplave zbog obilnih padavina, Srbija će to ovoga puta izbeći. I ne samo to, prema zvaničnoj prognozi, već u martu na očekuju toplo vreme koje će se nastaviti tokom celog proleća.

Mogućnost prolećnih poplava na Balkanu najavile su neke svetske meteorološke stanice, kao što je Evropski meteorološki centar, po kome se u martu može očekivati mnogo padavina.

 

BiH u pripravnosti

Prema rečima Nebojše Kuštrinović, meteorologa i član Komiteta za klimatske promene BiH, količina padavina će biti između 50 do 100 litara po metru kvadratnom. On je objasnio da, iako je mart poznat kao „suv“ mesec, ovogodišnji neće biti zbog velikog nevremena koje je na severu starog kontinenta i koje će svojom cirkulacijom u ove krajeve „gurnuti“ nestabilnu masu.

Ta masa, međutim, potpuno će zaobići Srbiju, kažu naši stručnjaci u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. I ne samo da vreme neće biti nestabilno, već nas očekuje pretežno sunčano vreme, bez velikih kiša, a samim tim i bez upozorenja da će se neke reke izliiti iz korita.

- Pratimo i mi prognozu Evropskog centra za srednjoročnu prognozu, ali i prema našoj Srbija će ostati izvan tog oblaka. Prolećni porast vodostaja biće u granicama normale. Tranzitne reke, kao što su Dunav i Sava imaće jači porast vodostaja, ali nikako neće doći do izlivanja – objašnjava Dejan Vladiković, koordinator hidrološke prognoze i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

 

A šta kad ta voda iz reka dođe do nas?

On kaže da u Srbiji ne postoji bojazan da će naše reke nabujati zbog vremenske situacije u regionu, gde se očekuje porast nivoa reka zbog velikih padavina.

Izvor: Blic