Još jedan nosač aviona se kreće ka Severnoj Koreji

NA_VODI_amerika_nosac_aviona_ronald_regani02Nosač aviona „Ronald Regan“, koji se nalazi na čelu udarne grupe Ratne mornarice SAD, napustio je vojnu bazu Jokosuku nakon popravke kvarova, javila je agencija „Kjodo“.

Grupa nosača aviona isplovila je iz luke sa kašnjenjem od jednog dana. O kakvom kvaru se radilo, kao i o pravcu kretanja brodova nije izdato nikakvo saopštenje. Prema mišljenju agencije „Kjodo“, naređenje o pokretu koje je ranije izdato moglo je biti povezano sa porastom napetosti oko Severne Koreje, koja je 14. maja uspešno testirala balističku raketu u zoni Japanskog mora.

U ovom trenutku kod Korejskog poluostrva već se nalazi udarana grupa Ratne mornarice SAD na čelu sa atomskim nosačem aviona „Karlom Vinsonom“. U njenom sastavu se nalaze raketna krstarica i dva raketna razarača. U regionu je primećeno nekoliko američkih podmornica. „Ronald Regan“ se od novembra prošle godine, nakon duge plovidbe, nalazio na tehničkoj proveri u Jokosuki i u njenom regionu izveo je kratki test–pohod.

Izvor: Agencije