Gradi se prvi električni samoplovni teretni brod

NA_VODI_ zero_emissions03Norveška u idućoj godini planira da predstavi prvi autonomni i potpuno električni teretni brod, za kojeg projektanti prognoziraju da će nadomestiti 40.000 putovanja kamionima godišnje.

Proizvođač veštačkih žubriva „Yara International“ udružila se s industrijskom grupom „Kongsberg“ u gradnji „Yara Birkelanda“, koji će prevoziti žubriva između tri luke u južnoj Norveškoj. Na ruti daljoj od 65 nautičkih milja, brod će moći prevoziti otprilike 100 kontejnera brzinom od 12 do 15 čvorova, kaže šef projekta Bjorna Tore Orvika.

U početku će brodom upravljati ljudi, ali od početka 2019. godine će biti delimično autonoman, da bi do 2020. godine bio u potpunosti automatski upravljan.

„Svakodnevno je potrebno više od 100 putovanja kamiona dizelaša za transport iz „Yareove“ fabrike Porsgrunn do luka u Breviku i Larviku, odakle isporučujemo đubriva i proizvode kupcima širom sveta“, izjavio je glavni izvršni direktor „Yare“ Svein Tore Holsether.

 

NA_VODI_ zero_emissions01„S novim autonomnim kontejnerskim brodom na električni pogon preselićemo prevoz sa puteva na more i time smanjiti emisije buke i prašine, poboljšati sigurnost lokalnih puteva, te umanjiti emisije emisije štetnih gasova“, dodao je.

Očekuje se kako će se takvim prevozom smanjiti emisije ugljen-dioksida za 678 tona godišnje, navodi „Yara“ u saopštenju, dok će za napajanje brodskih baterija koristiti gotovo isključivo električnu energiju iz hidroelektrana.

Norveška je glavni proizvođač nafte, ali predvodi u širenju upotrebe električnih automobila zahvaljujući velikodušnim poreznim olakšicama i eksperimentima s trajektima na električni pogon, koji se koriste za prelaz čuvenih norveških fjordova.

Portal NA VODI