Francuz zaronio 245 metara, dotakao dno kraškog jezera i rešio misteriju staru nekoliko vekova (Foto)

NA_VODI_crveno_jezero02Čovek na dnu Crvenog jezera! Fantastično. Frederic Swierczynski, poznati francuski ronilac, zaronio je do njegovog dna na trenutnoj dubini od 245 metara.

Njegov lični rekord koji iznosi 270 metara, no, na žalost, dubina vode u jezeru bitno je smanjena zbog malih količina padavina tokom ove zime.

Imotsko Crveno jezero, jedna od najdubljih kraških vodenih jama na svetu, s vodostajem i do 330 metara, nakon obilnijih padavina, više nije misterija. Bio je to hiljadama godina od njegovog postanka, bio je to i s prvim ljudskim bićima koji su živeli u Imotskom i njegovu okruženju. Sve tajne tog predivnog spomenika prirode razotkrivene su u subotu oko 12 sati i 20 minuta, kada je njegovo dno dotaknula ljudska noga. Sve je snimljeno i dokumentovano.

Ovim poduhvatom ostvario se i san poznatog imotskog naučnika dr. Josipa Roglića koji je još tamo davnih pedesetih godina prošlog veka prvi s konopcima i starim spravama izmerio dubinu Crvenog jezera.

Zaron je počeo točno u 11.56 sati, iako je bio planiran između devet i deset sati izjutra u subotu, a ulazak Frederica u vodu popraćen je gromoglasnim aplauzom mnoštva znatiželjnika koji su se tiskali što na glavnom vidikovcu jezera, što po okolnim strmim i opasnim liticama, reskirajući i svoju sigurnost kako bi bili deo istorije, koja se pisala u Imotskom.

Neki manji tehnički problemi odgodili su Fredericov ulazak u vodu jezera, čija je temperatura na površini bila oko petnaest stepeni. Probni zaron u petak do 150 metara dubine bio je, po rečima francuskog ronioca, klasični trening. Do dubine od dvadeset metara voda je bila mutna, da bio onda postala kristalno čista. Njena temperatura na površini iznosila je 15 stepeni, pa onda sve do dna devet stepeni. Ustanovljeno je to pomoću preciznih merenja posebnim instrumentima, koji su već davno postavljeni u jezero.

- Neverovatno je mnogo sitnih riba, velika jata (autohtona gaovica). Ribu praktično godinama niko ne izlovljava, pa se toliko namnožila da u jatima ima i po nekoliko stotina jedinki. U petak i subotu ujutro naučni deo ekipe postavio je šesnaest vrša, parangal i mrežu na različitim dubinama. Cilj je bio utvrditi koji sve organizmi žive u Crvenom jezeru i na kojoj dubini. Takođe, uzimani su i uzorci sedimenta, sunđera i vode. Verujemo da će se nakon ovih rezultata i analiza znati puno više o živom svetu Crvenog jezera – izjavio nam je Frederic pre glavnog zarona.

Novinarska ekipa koja radi dokumentarac u trajanju od pedeset i dva minuta o ovom događaju predočit će javnosti prvi put spektakularne snimke s dna jezera – rekao nam je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, jedan od organizatora ovog spektakla.

A celi ovaj istorijski događaj svoj početak imao je pre otprilike šest meseci, kada je Frederic Swierczynski jednom banuo u Imotski, očito dobro upoznat s misterijem Crvenog jezera.

Luka Kolovrat iz Turističke zajednice grada, i Ante Fedor Kukavica iz Gorske službe spašavanja i ronilačkog kluba „Crveno jezero“, bili su mu dovoljno sugestivni da uz razgledanje fascinantnog jezera odluči i dotaknuti njegovo dno. A onda su počele pripreme.

- Umnogome mi je pomogao i ured Turističke zajednice Hrvatske u Francuskoj, da ne govorimo o ovim dragim momcima iz organizacije, koji su pripremili sve da se realizuje zaron. Ronio sam u mnogim vodama širom sveta, ali me je Crveno jezero potpuno okupiralo – rekao nam je Frederic.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija