Dinamit je i dalje najomiljenija sprava za pecanje

NA_VODI_dinamit02Samo na području opštine Ulcinj oko 30 osoba „bavi se“ izlovom ribe pomoću eksploziva. Koliko ih je duž kompletne crnogorske obale jedino ribe znaju, jer im puca svakodnevno. Sa krivolovom se ne staje ni tokom unapred najavljenih zvaničnih sportskih takmičenja.

Tako u proteklih nekoliko godina nijedan međunarodni kup u podvodnom ribolovu u Crnoj Gori nije prošao, a da ribolovci nisu pod vodom nailazili na slike užasa i tone ubijene ribe na isturenim pozicijama od Ulcinja do Boke.

Slična stvar se dogodila 22. aprila na takmičenju u Budvi odakle su snimci obišli region i potvrdili ono što u Crnoj Gori svi znaju nezvanično, a samo jedna opština i formalno.

Opština Ulcinj jedina je u Crnoj Gori protekle dve godine prikupljala podatke o ovoj pojavi koja je u savremenim evropskim zemljama iskorenjena u 20. veku. Reč je o monitoringu obale koji uključuje i evidenciju nelegalnih aktivnosti poput krivolova eksplozivom.

Kako je „Pobjedi“ saopšteno iz Kancelarije za međunarodnu saradnju i projekte u Ulcinju – koja uz podršku Kraljevine Norveške sprovodi projekat „Održivi razvoj morskog i obalnog ekosistema posredstvom očuvanja morske faune“ – ubijanje ribe nedozvoljenim sredstvima, odnosno improvizovanim eksplozivnim napravama (dinamitom) rasprostranjeno je, pogotovo za vreme mresta ribe.

– Na osnovu analize kritičnih tačaka koju smo obrađivali u toku protekle dve godine, primetili smo da su najugroženije pozicije rt Đerane, Žuti brijeg, Široki zaliv, Bašbuljuk, i uvala Valdanos koje su identifikovane kao kritične tačke na kojima se riba lovi improvizovanim eksplozivnim napravama. Nakon mnogobrojih sastanaka koje smo imali sa partnerima u projektu, a to su Uprava policije, Uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo ruralnog razvoja i poljoprivrede i KSR Bojana, upoznali smo ih sa problemom i obavili zajednički monitoring najugroženih pozicija – navode iz Kancelarije.

Zvanični spisak lica koja se bave ovom vrstom nelegalne aktivnosti nemaju, jer su to operativni podaci Uprave policije.

– Na osnovu informacija lokalnih ribara, te Uprave policije koja ovo potvrđuje, broj osoba koje se bave ovom vrstom nelegalne aktivnosti obuhvata oko 30 lica. Samo u Ulcinju – kažu učesnici projekta monitorniga.

Prema njihovim rečima, najveći problem za procesuiranje dinamitaša je pribavljanje čistih i jasnih dokaza jer ubijena riba ne služi kao dovoljan materijalni dokaz na sudu.

Izvor: Pobjeda.net