Zaron u “crno oko džinovske lobanje” (Video)

NA_VODI_gozo02Ronjenje u „Plavoj rupi“ – podvodnoj pećini na ostrvu Gozo, spada u veoma interesantno, ali i opasno iskustvo.

Neki ronioci ovu avanturu omisuju kao “skakanje u crno oko džinovske lobanje”, i ističu da ronjenje na ovom mestu može da bude podjednako zastrašujuće kao što zvuči.

„Plava rupa“ duboka je 16 metara, a na njenom dnu nalazi se podvodni tunel dužine 80 metara koji vodi ka moru.

Voda je kristalno čista, ali što dalje ronite, okruženje postaje sve mračnije. Dubina u pojedinim delovima tunela dostiže 35 metara, pa čak i u najtoplijim mesecima može da se dogodi da se naježite, što zbog niske temperature vode, što zbog zagarantovanog naleta adrenalina.

Nakon predivnih prirodnih stena, obojenih u purpurnu, žutu i plavu boju, kao i sunđera, sasa, riba, jegulja, hobotnica i ostalog raznolikog morskog života koji ispunjava tunel, sledi najveća nagrada – velika vertikalna pukotina, zvana “dimnjak”.

NA_VODI_gozo03Iskusni ronioci savetuju da se u njoj roni sporo i da se koriste pretežno noge jer isuviše mahanja uzrokuje podizanje peska sa dna, što znatno smanjuje vidljivost. Pojačana fizička aktivnost takođe dopsinosi bržem trošenju ronilačkih boca, što znači da postoji mogućnost da zaron traje kraće.

Na četiri metra dubine vidi se predivan morski park, sačinjen od korala koji se protežu u otvoreno more. Ukoliko nemate želju da se otisnete u središte velikog, plavog, vodenog prostranstva, možete se vratiti nazad u pećinu i uživati u njenim čarima.

Ipak, u Plavu rupu ne možete sami. Moraćete da se zaputite u ronilački centar, gde prosečna cena obilaska košta 40 evra. Za prolazak tunelom takođe vam je potreban poseban specijalan sertifikat, koji ukazuje na to da ste savladali veštine ronjenja do 40 metara dubine.

Do ostrva Gozo može se doći brodom sa Malte, a najbolje vreme za putovanje je od juna do septembra. Voda je najtoplija u avgustu, ali imajte u vidu da su tada gužve najveće. S druge strane, boravak u pećini toliko je spektakularan da ćete najverovatnije zaboraviti na gužvu čim zaronite u nju.

 

Izvor: Gozodive.com