Zaplena vredna milijardu dolara (Video)

NA_VODI_zaplena_kokaina01Brod oblaske staže SAD, „Džejms“, ove nedelje se vratio u luku Fort Loderdejl sa teretom od 16 tona kokaina, koje je sakupio sa drugih brodova oblaske straže, a koji je zaplenjen u 17 različitih akcija, i procenjuje se da vredi oko 420 miliona dolara, što je oko 29.000 dolara po kilogramu.

„Džejms“ radi zajedno sa helikopterskom jedinicom (HITRON), i u pet slučajeva je zaplenio oko 5,19 tona kokaina, dok je drugi brod „Mohavk“ presreo 5,79 tona droge u sedam različitih slučajeva, piše Business Insider.

Ostali brodovi obalske straže, kao i neka kanadska plovila su donela ostatak, a oko 30 ljudi je osumnjičeno za krijumčarenje.

 

NA_VODI_zaplena_kokaina02Zvaničnici kažu da bi ulov mogao da dostigne vrednost i oko milijardu dolara na ulicama, što je oko 70.000 po kilogramu.

Kit Gevin, kapetan koji nadgleda helikopterske jedinice, kaže da u proseku imaju oko 12 zaplena mesečno.

Veliki deo pacifičke obale pripada Kolumbiji i Peruu, državama koje su u svetu poznate kao glavni proizvođači kokaina, a okean je glavni put krijumčarenja.

- Kada se krijumčari „trkaju“ širom Karipskog mora i Pacifika, oni ne nose samo kokain sa sobom, već i nasilje i korupciju, do drugih zemalja gde dalje isporučuju kokain – naveo je kapetan Obalske straže Mark Fedor.

 

Izvor: Business Insider