Vodopad Ripaljka pod zaštitom države 68 godina (Video)

NA_VODI_vodopad_ripaljka01Vodopod „Ripaljka“ kraj Sokobanje stavljen je pod zaštitu države pre tačno 68 godina, kao prvi spomenik prirode u nekadašnjoj Jugoslaviji, podsetio je direktor organizacije za turizam i kulturu Sokobanje Ljubinko Milenković.

„‘Ripaljka’ je stavljena pod zaštitu države 11. aprila 1949. godine. Upravo ovaj datum se obeležava kao Dan zaštite prirode u Republici Srbiji“, izjavio je Milenković za Betu.

„Ripaljka“ je na samo pet kilometara od centra Sokobanje, na planini Ozren. Prošle godine posetilo ga je više od 60.000 turista.

„Po Jovanu Cvijiću, ‘Ripaljka’ je najviši vodopad u Srbiji sa svojih 11 slapova od 40 metara“, kazao je Milenković.

Najviši slap ili „Velika Ripaljka“, dodao je Milenković, ima 11 metara, a pod zaštitom države je i „Mala Ripaljka“ koja se nalazi kod samog izvora reke Gradašnice, na kojoj je ta jedinstvena prirodna atrakcija.

Milenković je objasnio da naziv vodopoda potiče iz govora stanovnika: „U ovom delu zemlje ljudi ranije nisu koristili glagol skakati, već ripati. Meštani kažu da voda ripa sa stena i otuda naziv ‘Ripaljka’ „.

Sokobanja se uveliko priprema za obeležavanje 180 godina organizovanog turizma, rekao je Milenković i najavio niz promotivnih i kulturno-umetničkih priredbi, a centralna manifestacija biće od 19 do 21. juna.

Taj dan, 21. jun se smatra datumom početka organizovanog turizma u Sokobanji i u Srbiji jer je tada izvesni zastavnik Lazarević iz Vojnopolicijske kancelarije u Kragujevcu zvanično upućen u Sokobanju na upotrebu lekovite vode i odmor.

Nalog je izdat po nalogu kneza Miloša Obenovića koji je u Sokobanju doveo i doktora Djoku Novakovića, jednog od svega četiri lekara koje je u to vreme imala Srbija.

 

Izvor: Beta