Severni ledeni okean zatrpan sa plastičnim otpadom (Video)

NA_VODI_smece_zagadjenje02Severni ledeni okean je postao ćorsokak za plastični otpad koji pluta na severu Atlantskog okeana, naveli su naučnici i upozorili na rizik koji to zagadjenje prestavlja za jedan jedinstven ekosistem.

Studija objavljena juče u američkom časopisu ‘Science Advances’ potvrdjuje da se predmeti od plastike nalaze u velikim količinama u vodama istočno od Grenlanda i severno od Skandinavije, iako su te oblasti slabo naseljene pa bi bilo normalno da tu ima manje otpada.

Ovi nalazi ukazuju na to koliko je važno dobro upravljati sakupljanjem plastičnog otpada na izvoru jer kad jednom stigne u okean njegova destinacija može biti nepredvidljiva, navode naučnici.

Poluzatvorena mora kao što je Sredozemlje, čija je obala gusto naseljena, jako su zagadjena plastikom. Medjutim velika akumulacija plastike nije bila očekivana u slabije naseljenim polarnim krajevima.

Članovi ekspedicije „Tara Oceans“, koja je vodjena 2013 i u kojoj su bili istražitelji kao što je Andres Kozar sa Univerziteta Kadis, u Španiji su pomoću mreža sakupljali plastični otpad. Najveći deo Severnog ledenog okeana bio je malo zagadjen komadima plastike navodi se u studiji.

Medjutim tog otpada je bilo puno u vodama kod Grenlanda i u Barencovom moru na severu Norveške i kod zapadne Rusije.

Prema istražiteljima stotine tona otpada i komada plastike plovilo je na površini bez uvida u to šta se sve nalazi na dnu mora.

Prikupljeni primerci otpada ukazuju na to da otpad dolazi izdaleka, kao na primer sa obala severne Evrope, Velike Britanije ili sa istoka SAD. Deo otpada bi takodje mogao da dolazi sa brodova koji saobraćaju u lokalnim vodama, navode istražitelji.

Oni su pratili kretanje plastičnog otpada na severu Atlantskog okeana sa 17.000 plovaka sa satelitskim odašiljačem. Posmatranjem je potvrdjeno da zagadjenje ka polarnim oblastima prati struju zvanu termohalinska cirkulacija.

Prema studiji plastični otpad koji pluta po Severnom ledenom okeanu trenutno predstavlja manje od tri odsto ukupnog svetskog otpada, ali bi mogao da se poveća sa tom morskom strujom.

 

Izvor: Science Advances