Rusija planira da gradi najveći nosač aviona na svetu

NA_VODI_amerika_nosac01 Kako bi ojačala svoje vojne kapacitete i mogla da se nosi sa američkim nosačima klase „Nimic“, Rusija, navodno, planira gradnju najvećeg nosača aviona, koji će imati nuklearni pogon i nositi 90 letelica, prenosi „Independent“.

Nosač aviona „Štorm“, poznat kao „Projekat 23E000E“, trebalo bi da bude spreman za korišćenje do 2030. godine.

Njegove specifikacije deluju prilično približno nosačima aviona klase „Nimic“, ali jedan stručnjak je rekao za ruske medije da će brod biti baziran na dizajnu novog američkog nosača aviona „Džerald R. Ford“.

Navodno, brod bi trebalo da košta 17,5 milijardi dolara. Paluba će biti veličine tri fudbalska terena, a imaće posadu od čak 4.000 ljudi.

Nosiće 90 aviona, a među njima je planirano da se nađu i avioni pete generacije T-50. Ukupna istisnina biće mu 100.000 tona, a maksimalna brzina iznosiće 30 čvorova.

Rusija trenutno ima jedan nosač aviona „Admiral Kuznjecov“, koji je u stvari adaptirana teška krstarica. Ušao je u službu 1985. godine i nosi tek 30 aviona. Prošle godine dejstvovao je u Siriji, kada je uočen niz problema prilikom lansiranja aviona.

Izvor: Agencije