Posle 5 decenija Hrvati smenjuju CG

NA_VODI_crna_gora_prevara05Crna Gora je izgubila pomorsku liniju prema Italiji, uspostavljenu pre 51 godine, a preuzeće je hrvatska Jadrolinija.

Menadžment “Barske plovidbe” obaveštava da su poslednjih meseci svakodnevno preduzimali aktivnosti na ponovnom uspostavljanju pomorske linije Bar-Bari-Bar.

“Nažalost, zbog oskudnog tržišta polovnih feri brodova, kao i nepovoljnog tržišta vozarina, ‘Barska plovidba’ nije to mogla da uradi sa brodom koji bi bio u njenom vlasništvu, odnosno sa brodom uzetim u vremenski najam ‘Time Charter’. Iz tog razloga, uporedo sa ispitivanjem tržišta, komunicirali smo sa više subjekata koji su iskazali interesovanje za uspostavljanje raznih vidova saradnje sa ‘Barskom plovidbom”. Od svih dosadašnjih ponuda najpovoljnija za ‘Barsku plovidbu’ je ponuda ‘Jadrolinije’ iz Rijeke“, rekao je izvršni direktor Barske plovidbe Milo Paunović.

„U odnosu na navedeno odlučili smo da otvorimo pregovore sa predstavnicima ove kompanije, o čijem ćemo ishodu javnost blagovremeno informisati, naveo je izvršni direktor Milo Paunović. Potencijalna poslovna saradnja sa ovom renomiranom i najstarijom feri kompanijom na Jadranu, tvrdi Paunović, obezbijedila bi uspostavanje linije Bar-Bari-Bar, od koje bi ‘Barska plovidba’ imala isključivo i samo korist”, mišljenja je Paunović.

On je podsetio da ovo nije prvi put da se feri linija Bar-Bari održava na ovaj način. “Nešto slično je rađeno i devedesetih godina“.

“Naš stručni tim i dalje će ispitivati tržište polovnih feri brodova, odnosno raditi na pronalaženju adekvatne zamene brodu ‘Sveti Stefan 2′”, zaključio je Paunović.

Brod “Sveti Stefan 2“ izgubio je klasu i poslednje putovanje na liniji Bar-Bari-Bar je obavio u decembru 2016. godine.

U četvrtak je zakazana sednica Odbora direktora Barske plovidbe koja će se održati u Podgorici, a na dnevnom redu je linija Bar –Bari-Bar. Javnost očekuje informaciju koliko puta nedeljno će brod hrvatske kompanije ploviti na liniji Bar –Bari-Bar. U ovom trenutku je izvesno da oko 80 crnogorskih pomoraca koji su plovili na brodu „Sveti Stefan 2“ ostaju bez posla.

Feribot „Sveti Stefan 2“ u avgustu je na liniji Bar –Bari –Bari imao 23 putovanja. U osmom mesecu prošle godine Svetac je prevezao 14.768 putnika, 2.819 automobila, 205 kamiona i 11 trejlera.

Brod Jadrolinije, koji bi trebao da preuzme i liniju Bar –Bari –Bar, plovi između Dubrovnika i Barija samo šest meseci, od aprila do kraja oktobra.

Izvor: Cdm.me