Plovidba Tisom uskoro se neće naplaćivati

Iz Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja saopšteno je, da bi ratifikacijom sporazuma o plovidbi Tisom bio dozvoljen uplov svim brodovima bez nadoknade.

Obrazlažući razloge za ratifikaciju ovog sporazuma sa Mađarskom, rečeno je da Tisom sada plove samo srpski i Mađarski brodovi uz nadoknadu.

Tisom se sada plovi prema sporazumu sa Mađarskom koji je star 60 godina. Napravljen je novi sporazum po kome bi Tisom plovili svi brodovi bez plaćanja nadoknade. Do sada tom rekom osim srpskih i mađarskih brodova nisu plovili brodovi drugih zemalja jer im je bilo skupo.

Dok prevoz tereta vodenim saobraćajem u drugim zemljama čini 15 odsto ukupnog saobraćaja za prevoz tereta, u Srbiji je taj udeo od 7 do 10 odsto.

„Cilj je da i u Srbiji do 2020. godine prevoz robe vodenim putem čini 15 odsto teretnog saobraćaja”, rečeno je u Ministrastvu za građevinarstvo i saobraćaj.

Reke su ogroman potencijal koji se ne koristi dovoljno jer je 2015. godine vodenim putem u Srbiji transportovano 5 miliona tona robe, a plan je da se ove godine preveze 12 miliona tona.

Izvor: Agencije