Morski svetlosni spektakl u funkciji komunikacije (Video)

Turisti opsedaju zaliv Mosquito na ostrvu Vijekes u Portoriku zbog svojevrsnog svetlosnog spektakla – bioluminescencije koju stvaraju jednoćelijski organizmi dinoflagelate (ili vatrene alge) dok talasi zapljuskuju obalu ili kajaci seku vodenu površinu.

I dok je intenzitet luminescencije razređen u zalivu Mosquito (zbog neobično velike koncentracije svetlucavih protista), bioluminescencija je sveprisutna, i predstavlja zajednički jezik svih stanovnika okeana.

Bioluminescencija nastaje kao hemijska reakcija koju proizvodi molekul zanimljivog imena – luciferin. Stanovnici okeana koriste ga u razne svrhe: za kamuflažu, odbranu, komunikaciju i lov. Nedavno sprovedena studija bavila se snimcima kalifornijske obale iz prethodnih 17 godina koji su obuhvatili domet od površine vode do dubine od 4 kilometara da bi utvrdili koliko je ovaj fenomen učestao.

U ukupno 350.000 rezultata posmatranja naučnici su došli do zaključka da 76 odsto svih okeanskih stvorenja proizvodi neki vid svetlosti. To se odnosi na skoro sve žarnjake (meduze i ostale), polovinu riba i većinu mnogočekinjastih crva (člankoviti crvi), glavonošce (prvenstveno lignje) i rakove poput škampa.

Iako je poznato da većina organizama u okeanskoj dubini svetli, naučnici su bili iznenađeni saznanjem da dosta njih svetli i blizu površine vode što znači da je svetlucanje „ekološka osobina“ u okeanu prirodna i učestala koliko i plivanje.

 

Izvor: AOL News